ZAKARIÁS  III  József

Karikatuur van Zakariás József.
Hongarije's Gouden medaille 1952.

ZAKARIÁS III JózsefGeboren : 5 maart 1924 (Budapest - Hongarije)
Overleden : 22 november 1971 (Budapest)
Club(s) als speler: Budafoki MTE (jeugd, 1936-'41), Kábelgyár SC (1941-'44), Gamma FC (1944), Budai Barátság SE (Gamma, 1945), Budai Munkás SE (Gamma, 1946), MATEOSZ Munkás SE (Gamma, 1946-'49), Budapesti Teherfuvar SE (Gamma, 1950), Budapesti Textiles Sport Egyesület (MTK, 1950), Budapesti Bástya Sport Egyesület (MTK, 1951-'53), Budapesti Vörös Lobogó Sport Egyesület (MTK, 1953-'56), VM Egyertértés SE (1957-'58).
Club(s) als trainer: Szigetszentmiklósi SE (1959-'60), Nationale ploeg Guinea (1961-'67), Medosz Erdért SE (1967-'71).
Positie : Defensief linker middenveldspeler/achterspeler

Biografie :
Zakariás 'Zaki' József, die de bijnaam 'de grijze Eminentie' kreeg, geboren in 1924 in Budapest, was een defensieve linker middenveldspeler, die zich meer toelegde op de verdediging dan het spel te maken. Hij was behelst met uitstekende technische en tactische scherpzinnigheid, die van hem een uitstekend voetbalspeler maakten en een nuttige pion voor de ploeg.
Op clubniveau beleefde hij zijn beste periode als speler tussen 1950 en 1956 bij MTK Budapest FC. De club veranderde in die tijdspanne een paar maal van naam, waarvan Vörös Lobogó de bekendste was. Daar speelde hij o.a. samen met Lantos Mihály, Palotás Péter en Hidegkuti Nándor, onder leiding van trainer Bukovi Márton. Met MTK won Zakariás twee landstitels, een Beker van Hongarije en een Mitropa Cup.
Hij was die carrière in 1936 begonnen bij de jeugdploegen van Budafoki MTE, waar zijn vader bestuurslid was. Nadien speelde hij voor achtereenvolgens Kábelgyár SC, Gamma FC (ook onder verschillende benamingen) waar doelman Grosics Gyula onder de lat stond, MTK en uiteindelijk bij VM Egyertértés SE, waar hij zijn loopbaan als voetballer afsloot in 1958.

Hij was na zijn spelerscarrière nog trainer bij Szigetszentmiklósi SE, bij de nationale ploeg van Guinea in Afrika (1961-'67), dat hij mee hielp op de voetbalkaart te zetten, en tenslotte terug in zijn thuisland bij Medosz Erdért SE, tot bij zijn overlijden in 1971. Volgens, later ontkende, geruchten zou hij van zijn verblijf in Afrika een mysterieuze maagziekte mee naar huis gebracht hebben, waarna hij op 22 november 1971 zou overlijden ten gevolge van kanker. Volgens andere, betrouwbare, bronnen overleed hij tengevolge van onverwachte complicaties met de bloedsomloop bij een borstoperatie.
Hij werd slechts 47 jaar oud.

Zakariás József. Zakariás József. Zakariás József bij Budapesti Teherfuvar SE.
Zakariás József.
Zakariás als international.
Zakariás József bij Budapesti Teherfuvar SE.
Zakariás steeds met volle overtuiging in zijn acties. Samen met die andere József, Bozsik.
Zakariás steeds met volle overtuiging in zijn acties.
Samen met die andere József, Bozsik.


Zijn loopbaan als internationaal liep van 20 augustus 1947 met de wedstrijd met 3-0 gewonnen van Albanië in Budapest, tot 4 juli 1954 wanneer hij in het Zwitserse Bern van West-Duitsland verloor in de beruchte finale van het Wereldkampioenschap.
Bij de nationale ploeg bestond zijn rol erin Boszik József te steunen op het middenveld, maar hij kon er ook in de verdediging spelen aan de zijde van de uitstekende achterspelers, met name Lantos Mihály (links), Lóránt Gyula (centraal) en Buzánszky Jenõ (rechts).
Als lid van het befaamde Golden Team hielp hij Hongarije aan een Olympische Gouden medaille in 1952 in Helsinki en in 1953 de Centraal Europees Internationale Beker (Dr. Ger õ-Svehla Beker). In 1953 en 1954 speelde hij beide matchen tegen Engeland (3-6 winst op Wembley en 7-1 winst in Budapest).
Hij maakte ook deel uit van de Hongaarse ploeg die in 1954 de Wereldbeker in de finale van West-Duitsland met 3-2 verloor in Zwitserland. Hij werd opgesteld in vier van de vijf wedstrijden die Hongarije daar speelde. Naar men beweert brak hij op de vooravond van de finale het uitgaansverbod, door de nacht met een hotelmeid door te brengen. Zakarias werd nog opgesteld in die finale (met 2-3 verloren van West-Duitsland), maar speelde nadien nooit meer voor het Hongaarse nationaal elftal!

Hij behaalde 35 caps voor Hongarije, zonder gescoorde doelpunten weliswaar.

Na de Hongaarse revolutie in 1956 werd zijn naam nog een poosje in België misbruikt door een speler die, met de referenties van Zakariás, een contract hoopte te kunnen afsluiten bij een Belgische club.

Hongarije, Olympisch Kampioen 1952 - Helsinki
Hongarije, Olympisch Kampioen 1952 - Helsinki
(van links naar rechts)
Lantos Mihály, Bozsik József, Czibor Zoltán, Palotás Péter, Lóránt Gyula, Zakariás József, Grosics Gyula, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc en Buzánzsky Jenõ. (Hongaars Sportmuseum)

Mooie tekening van Zakariás. Zakariás aan de slag. Karikatuur van Zakariás József.
Mooie tekening van Zakariás.
Zakariás aan de slag.
Karikatuur van Zakariás József.
(van Tónió zie http://tonio.uw.hu)

Zakarias Jozsef.    

ERELIJST :

Club:
* Hongaars Kampioen met Bp. Bástya in 1951
* Hongaars Kampioen met Vörös Lobogó Budapesti 1953
* Mitropacup 1955 met Bp. Vörös Lobogó.

Nationaal elftal:
* Olympisch Kampioen Helsinki 1952 (4 gespeelde matchen)
* Tweede op Wereldbeker Zwitserland 1954 (4 gespeelde matchen)
* Winnaar Centraal Europees Internationale Beker (Dr. Gerõ-Svehla Beker) in 1953
* 35 caps
* 0 doelpunten gescoord

 


Het graf van Zakariás József in Farkasréti.
Het graf van Zakariás József in Farkasréti.