ZSÁK  Károly

ZSÁK Károly
(Foto História)

ZSÁK KárolyGeboren : 30 augustus 1895 (Budapest - Hongarije)
Overleden : 2 november 1944 (Budapest)
Club(s) als speler: MTK (Magyar Testgyakorlók Köre, jeugd, vanaf 1909), Budai TC, 33 FC Budapest (1912-'27)
Positie :
Doelman, 1m88.

Biografie:
Zsák 'Skaja' Károly was een uitstekend (amateur) doelman, harmonieus in zijn bewegingen, esthetisch aantrekkelijk en zeer succesvol. Zijn moed en panterachtige snelheid waren gekend en hij had een uitstekend gevoel om in het spel in te grijpen. Strafschoppen redden of zelf binnen trappen was een van zijn sterke punten.
Hij speelde zijn eerste interland in de Hongaarse kleuren bij de wedstrijd tegen Rusland op 12 juli 1912, waarbij in Moskou in het SZKSZ-stadion met 0-9 gewonnen werd. Hij werd toen pas 17 jaar oud. Twee dagen later, op 14 juli, zou Hongarije Rusland nogmaals verslaan en dan liefst met 0-12, wat nog steeds de beste verrichting op verplaatsing is van Hongarije. Het team speelde toen met: Zsák Károly Rumbold Gyula, Payer Imre Bíró Gyula , Bródy Sándor, Blum Zoltán Sebestyén Béla, Kertész II Vilmos, Pataki Mihály, Schlosser Imre en Tóth-Potya István; en met doelpunten van: Schlosser (5), Kertész II (3), Pataki (2), Tóth-Potya en Bródy.
Hij maakte deel uit van de Hongaarse voetbalselectie voor de Olympische Spelen van 1912 en 1924, maar werd niet eenmaal opgesteld tijdens beide Spelen. Zijn laatste cap veroverde hij in Budapest op 8 november 1925 tegen Italië, waarbij met 1-1 gelijk werd gespeeld. Niettegenstaande hij begin van de jaren '20 een vinger geamputeerd werd, veroverde hij 30 caps tussen 1912 en 1925. Tijdens die 30 wedstrijden die hij voor de nationale ploeg speelde incasseerde hij 36 doelpunten. Van die 30 won Hongarije 19 wedstrijden, speelde 4-maal gelijk en verloor 7-maal.

Hij had zich als jeugdspelertje in 1909 aangesloten bij MTK, waarna hij via Budai TC (waarbij vroeger ook nog Manno Miltiades speelde) bij de club 33 FC Budapest zou belanden. Zowel Ferencváros als MTK, als verschillende buitenlandse ploegen, wilden hem inlijven, maar hij bleef trouw aan zijn kleine club uit Obuda. Bij de reserven speelde hij zelfs als aanvaller. Hij was actief bij deze club in de periode waarin hij ook zijn 30 interlands afwerkte.
In 1927 verboden de artsen hem nog langer voetbal te spelen.
Op de lijst van de Europese keepers van de 20ste eeuw, opgesteld via verkiezingen georganiseerd door de IFFHS (International Federation of Football History and Statistics), staat hij op de 45ste plaats gerangschikt. Voor Hongarije staat hij op de 2de plaats, na Grosics Gyula.

Hij stierf als burger aan een oorlogswond (net zoals Eisenhoffer József) tijdens de slag om Budapest op 2 november 1944. Hij werd begraven op het kerkhof van Farkasréti in Budapest.

ERELIJ
ST :

Club:
* Hongaars voetballer van het jaar 1914

Nationaal elftal :
* 30 Caps
* 0 doelpunten
* Selectie Olympische Spelen 1912 (niet opgesteld)
* Selectie Olympische Spelen 1924 (niet opgesteld)Zsák Károly en zijn Spaanse college Ricardo Zamora. 27 april 1913: wedstrijd Oostenrijk-Hongarije (1-4). v
Zsák Károly (links) en zijn Spaanse collega Ricardo Zamora.
27 april 1913: wedstrijd Oostenrijk-Hongarije (1-4).
(van links naar rechts)
Studnicka, Bíró Gyula, Zsák Károly (Hongaars doelman) en Grundwald.

Het Hongaars nationaal elftal dat de wedstrijd Oostenrijk-Hongarije (2-0) speelde op 3 mei 1918, met Zsák Károly (in het midden gezeten), en waarvan ook nog o.a. Orth György, Schlosser Imre en Schaffer Alfréd deel uitmaakten.

v
Het graf van Zsák Károly op de begraafplaats van Farkasréti in Budapest.