ZSOLT   István

ZSOLT IstvánKassaiGeboren : 28 juni 1921 (Budapest, Hongarije)
Overleden : 7 mei 1991 (Budapest, Hongarije)
Persoonlijke gegevens: lengte 189 cm, gewicht: 80 kg
Positie : scheidsrechter

Biografie :
Zsolt István was de eerste 'grote' Hongaarse scheidsrechter in de geschiedenis van de Hongaarse scheidsrechterswereld. Hij was meer dan 15 jaar een van 's werelds beste voetbalscheidsrechters. Volgens een evaluatie naar de sportgeschiedenisclassificatie van de Hongaarse sportpers werd hij beschouwd als de eerste grote Hongaarse scheidsrechter. De tweede was Palotai Károly, de derde was Puhl Sándor; maar toch kon alleen deze laatste een finale van een voetbalwereldkampioenschap leiden. Nadien was ook nog Kassai Viktor een uitstekend internationaal scheidsrechter.
.
Geboren op 28 juni 1921 slaagde hij op zestienjarige leeftijd voor het scheidsrechtersexamen, met toestemming van het hoofd van de middelbare school en de minister van Binnenlandse Zaken.
Zijn carrière als scheidsrechter begon in 1937 en duurde tot 1971. Vier jaar na de Tweede Wereldoorlog werd hij ingedeeld in klasse I, beheerd door de Budapest Football Association (BLSZ). De inspecteurs waren Barna Károly en Kann Ferenc. Op basis van hun mening werd hij binnen enkele weken naar een NB II-wedstrijd gestuurd. Hij maakte zijn debuut in de NB I op 17 december 1950 met de wedstrijd Bőripari DSE–Budapest Dózsa (1-5). Op 1 december 1971 nam hij met de wedstrijd Bp Honvéd–Újpesti Dózsa (2-2) in het Kispest Stadion afscheid van de actieve nationale arbitrage. In de thuiscompetitie floot hij 195 belangrijke wedstrijden.

Vanaf 1947 dronk hij geen alcohol, rookte niet en dronk geen koffie, leefde bijna puriteins en wijdde al zijn energie, individualiteit en privéleven aan het scheidsrechteren.

Hij werd in 1950 voorgedragen als internationaal scheidsrechter door de scheidsrechterscommissie (JB) van de Hongaarse voetbalbond en stond sinds 1951 geregistreerd als scheidsrechter bij de internationale voetbalbond (FIFA). Na zijn succesvolle internationale carrière staat Zsolt met 12 gefloten wedstrijden op de vierde plaats in de ranglijst van Hongaarse internationale scheidsrechters, voor wat betreft deelnames aan Wereld- en Europese Kampioenschappen.
Aantal wedstrijden met het Hongaars nationale team: 37.

De laatste Jaarbeursstedenbeker werd betwist in het seizoen 1970-71 voordat het werd vervangen door de UEFA Cup en een nieuwe trofee. Op 22 september 1971 leidde Zsolt de finale FC Barcelona-Leeds United AFC (2-1), als afsluiting van het toernooi. Met erkenning voor zijn professionele carrière nam de FIFA hiermee ook afscheid van de sportman, die met deze wedstrijd stopte met internationaal arbitreren.

Zsolt István. Zsolt István. Zsolt István.


WK
Volgens velen zou hij de kans hebben gehad om de finale te leiden op het WK van 1954, maar nadat het Hongaarse nationale team de finale in Bern had bereikt, kon hij deze wedstrijd niet krijgen. In 1954 leidde hij wel de kwartfinale tussen Duitsland en Joegoslavië. Hij was er ook bij het WK in 1958 en 1966, waarbij hij de openingswedstrijd toevertrouwd kreeg.
De wedstrijd op het WK van 1958 in Zweden, toen Zsolt de halve finale tussen Duitsland en Zweden floot, is bekend gebleven bij Duitse fans. Toen de stand 1-1 was, stuurde hij de Düsseldorfer Erich Juskowiak van het veld voor een wraakfout nadat Kurt Hamrin hem had geschopt. Hamrin werd niet weggestuurd. Nadat Fritz Walter even later een zware overtreding onderging waarbij hij zijn enkel geblesseerd had, wat op zijn beurt geen gevolgen had voor de overtreder, speelde het Duitse team praktisch slechts met negen spelers (op dat moment waren wissels niet toegestaan ​​en kon Walter nauwelijks deelnemen aan de actie) en verloor de wedstrijd met 1-3.
In Duitsland was er al voor de wedstrijd kritiek dat de FIFA een Hongaarse scheidsrechter op de wedstrijd had gezet - vier jaar eerder had Duitsland inderdaad de finale van het WK van 1954 gewonnen tegen Hongarije. Na deze wedstrijd leidde Zsolt geen interland meer voor zeven jaar.

Zsolt floot zijn laatste WK-wedstrijd op het WK 1966 in Engeland. Het was de openingswedstrijd tussen gastland Engeland en tweevoudig wereldkampioen Uruguay (0-0). Engeland werd toen wereldkampioen door West-Duitsland na verlengingen met 4-2 te verslaan (met ondermeer een dubieus doelpunt).

Tijdens de wedstrijd Duitsland-Zweden WK 1958 stuurt Zsolt de Duitser Juskowiak van het veld.   Bobby Charlton in discussie met Zsolt István op het WK 1966 tijdens de openingswedstrijd Engeland-Uruguay.
Tijdens de wedstrijd Duitsland-Zweden WK 1958 stuurt Zsolt de Duitser Juskowiak van het veld.
 
Bobby Charlton in discussie met Zsolt István op het WK 1966 tijdens de openingswedstrijd Engeland-Uruguay.EK
Het laatste grote optreden van de Hongaarse scheidsrechter was de wedstrijd om de derde plaats op het EK voetbal van 1968 tussen Engeland en de Sovjet-Unie (2-0).

OS
Hij leidde in totaal ook vijf wedstrijden op de Olympische Spelen van 1952, 1960, 1964 en 1968, wat een record is.

--------------------------------------

Zsolt István leverde niet alleen uitstekende prestaties op het veld: tussen 1974 en 1986 werden verschillende van zijn boeken gepubliceerd, waarin de herinneringen die hij tijdens zijn decennia in het voetbal had verzameld en in een geweldige stijl werden geschreven (In het midden van het veld, De andere kant van de bal, Nestelend in Noord-Amerika, Het Amerika daar beneden, De Seoul Special.).
Hij schreef in 1974 zijn autobiografie: 'A palya kozepen' (In het midden van het veld). In 1980 werd bv. ook
'A labda másik oldala' (De andere kant van de bal) uitgegeven.
Hij had ook een diepe vriendschap met de Kossuth Prize-winnende acteur Kálmán György.

'A palya kozepen' (In het midden van het veld) 1974. 'A labda másik oldala' (De andere kant van de bal) 1980.
'A palya kozepen' (In het midden van het veld) 1974.
'A labda másik oldala' (De andere kant van de bal) 1980.In het burgerleven had hij een loopbaan van 40 jaar als hoofdinspecteur van het Nationaal Theater. Hij had veel te danken aan het feit dat hij goed Engels sprak en sprak later over zijn rol bij de Olympische Spelen in Londen: “Voor de Olympische Spelen van Helsinki werd ik uitgezonden als tolk met twee geweldige Hongaarse scheidsrechters, naar wie ik geweldig opkeek!" Sir Stanley Rous [secretaris van de Engelse voetbalbond FA (1934-1962) en voorzitter van de FIFA (1961-1974)] zei dat het belangrijkste voor hem was om met de geselecteerde scheidsrechters te kunnen praten, de rest was slechts een toevoeging."

Vanaf 1974 was hij lid van het bestuur van de MLSZ en van 1974 tot 1979 was hij voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de MLSZ.

De altijd eerlijke scheidsrechter kreeg in 1965 de Fair Play Prize van UNESCO.

Hij stierf op 7 mei 1991 in Budapest.

Zsolt István in 1966 thuis met zijn moeder.
Zsolt István op 14 januari 1966 thuis met zijn moeder.
Zsolt István.

 

Zsolt István    

ERELIJST :

Olympische Spelen:

* 1952 (1 wedstrijd)
* 1960 (1 wedstrijd)
* 1964 (2 wedstrijden)
* 1968 (1 wedstrijd)

FIFA Wereldbeker:
* 1954 (2 wedstrijden)
* 1958 (2 wedstrijden)
* 1966 (1 wedstrijd)

Europacup I:
* 1968 (1 wedstrijd)

Europacup II:
* 1964-1965 (finale heen)

Beker der Jaarbeurssteden:
* 1965-1966 (eerste ronde)