REIS NAAR BUDAPEST

Het Ballet  'Een MIDZOMERNACHTSDROOM'
(Szentivánéji álom)


Auteur van het oorspronkelijke toneelstuk, William Shakespeare.   De componist Felix Mendelssohn.   De choreograaf Seregi László.

Voorpagina van het Programmaboekje.   Lysander en Hermia.   Oberon en Puck.


Zondag 18-09-2011 - Korte inhoud van het ballet

Eerste bedrijf
Scene 1 :
Een groep komt aan in het theater. Ze pakken hun rekwisieten en kostuums uit en ze oefenen elk hun deel. Ze passen hun kostuums en bereiden het decor voor. We leren de karakters kennen en het mysterieuze bos van Ardennes is klaar voor al het spannende dat kan gebeuren.
Scene 2 :
Begint met de dans van Puck en de elfen. Hun koningin en koning Titiana en Oberon verschijnen al kibbelend. Oberon vraagt Puck om een magische bloem en Puck reikt hem deze aan. Hermia en Lysander,een koppel dat gevlucht is naar het bos, maken zich klaar om te gaan slapen. De elfen volgen Titiana op de voet. Ze gaat eveneens naar bed. Oberon sprenkelt de magische druppels in de ogen van Titiana. De toneelspelers komen in het bos aan om hun stuk te repeteren welke zij gaan spelen op het huwelijksfeest van Theseus. Zuboly (Bottom) verdwijnt gedurende de repetitie en verandert in een ezel. De angstige spelers rennen in alle richtingen wanneer ze hem zien. Titiana, onder invloed van magie, begint de schoonheid van Zuboly als ezel te ontdekken.

Tweede bedrijf
Lysander en Hermia zijn vast in slaap in het bos. Puck besprenkelt een beetje magisch vocht in de ogen van Lysander. Helena volgt Demetrius om haar rivale te zoeken. Demetrius stuurt haar weg omdat hij niet verliefd is op haar en ze vervolgt haar pad om in het bos te blijven zoeken. Helena vindt de slapende Lysander die ontwaakt en passioneel verliefd op haar wordt en achtervolgt haar. Hermia wordt eveneens wakker: zij is onthutst dat haar geliefde Lysander verdwenen is van zijn rustplaats naast haar zijde. Zij gaat op pad om hem te vinden.
Demetrius sleept zich doodmoe terug. Puck, die zich van koppels vergist heeft, wil zijn fout goed maken en giet wat magische druppels in de ogen van Demetrius maar maakt de verwarring echter nog groter. Terwijl Lysander Helena het hof aan het maken is, botst ze op Demetrius, die aan het slapen is onder in invloed van de magie. Hij wordt wakker, ziet Helena en wordt vurig verliefd op haar. Aldus wordt Helena belegert door twee geliefden. Hermia komt aan en wordt getuige van de onmiskenbare situatie. Aan het eind van de ruzie verspreiden de vier zich. Oberon komt aan om Puck uit te schelden omwille van zijn wangedrag. Puck vraagt om zijn vergiffenis en tovert een storm in het bos. De geliefde trekken zich terug voor de nacht na hun zwerftocht door de gietende regen en bliksemschichten.
Theseus en Hippolyta komen aan voor de ochtendjacht met hun gevolg. Ze ontdekken, tezamen met de vader van Hermia, de slapende koppels. Een bruusk ontwaken volgt en Egeus eist compensatie voor de verkrachting van zijn dochter. Theseus vergeeft hen en kondigt een driedubbel huwelijk aan. Hij gaat trouwen met Hippolyta en de geliefden moeten eveneens hun partners vinden. De twee angstige koppels blijven achter in het bos. Hun dans gaat over verzoening, vergeving en over de onverklaarbare nacht. Ze vertrekken gelukkig. Oberon komt aan en verbreekt de betovering van Titiana. Zij biecht op dat ze verliefd is op Oberon en dat ze hem behoort. Nadat ze vertrekken, wordt Bottom wakker, hoort de vogeltjes fluiten maar kan zijn droom niet verklaren. Hij hoort de gitaar en het droevig lied van zijn vrienden en vindt hen terug. Zij informeren hem dat het hof hun toneelstuk goedgekeurd heeft en ze kunnen hun opvoering repeteren.

Derde bedrijf
Theseus en zijn hofhouding komen op voor het huwelijk op de tonen van de bekende bruiloftsmars. Ze bekijken het toneelstuk genaamd Pyramus en Thisby, een zeer betreurenswaardige komedie. Hun succesvolle optreden wordt gevolgd door het huwelijksdiner. De elven verschijnen op het feestende hof. Geleid door Oberon en Titiana, zegenen ze het huis en wensen de drie koppels geluk. Zijn werk is ten einde en Oberon breekt de magische staf in twee en de opvoering loopt ten einde. De acteurs doen hun maskers af, hun kostuums uit en verlaten de scene. Alleen Puck blijft over om het publiek een goede nacht te wensen. Hij vindt de magische staf, huilt, en probeert hem weer te maken. Hij slaagt erin deze weer te herstellen en het podium wordt weer betoverd. Kunst is eeuwig, de opvoering zal nooit eindigen, de magie zal nooit verbroken worden…

Einde van een prachtvoorstelling...The End