BOZSIK  Péter


BOZSIK PéterIn navolging van zijn beroemde vader József werd op 16 maart 2006 zijn toen 44-jarige zoon Péter tot trainer benoemd van de Hongaarse Nationale Ploeg.
Hij verwierf ondertussen zelf reeds een reputatie als trainer.
Als speler bereikte Péter (geboren op 30 oktober 1961), wiens zoon József Jr. een veelbelovend middenveldspeler is, nooit de top. Hij vond wel zijn roeping als trainer in de Hongaarse tweede klasse.
Eerst nog speler in de jeugdploegen van Vasas SC (1977) en Honvéd Budapest (1978-1980), ging hij tussen 1980 en 1994 spelen in NB II bij Pénzügyõr, waar hij na zijn spelerscarrière ook trainer werd tussen 1994 en 2000. Het seizoen 2000-'01 was hij actief bij Vasas SC, waarmee hij een derde plaats in eerste klasse (NB I) behaalde.
Nadien werkte hij twee seizoenen (2001-'03) bij Zalaegerszegi TE, dat met hem in 2002 voor de allereerste maal kampioen van Hongarije werd. Met deze ploeg lukte het hem ook in augustus 2002 Manchester United FC in het Puskás Ferenc-stadion in Boedapest met 1-0 te verslaan in de eerste ronde van de kwalificaties voor de Champions League. Deze zege werd in Hongarije met respect gevierd, maar in de terugmatch kon een afgetekende 5-0 nederlaag niet vermeden worden. Er werd wel in Engeland opnieuw over Hongarije gesproken die dagen en Bozsik Péter kreeg het 'Ridderkruis van de Republiek Hongarije' opgespeld door president Madl Ferenc.
Sinds 2003 trainde hij Lombard FC Haladás, waar hij de vertrokken Détári Lajos verving.
Boszik Péter werd door het nieuwe Bondsbestuur aangesteld ter vervanging van Lothar Matthäus, wiens contract op 31 december 2005 ten einde was gelopen en niet verlengd werd.
Het eerste objectief van Péter zal dus nu de kwalificatie voor het EK 2008 worden.
Zijn assistent die hem daarbij zal moeten bijstaan is de thans 42-jarige Détári Lajos, terwijl
Brockhauser István als keeperstrainer zal fungeren.
Bozsik vertegenwoordigd de jongere generatie van Hongaarse trainers. Zijn werkwijze is modern, maar zijn tactische en technische kennis worden als buitengewoon beschouwd.

Als trainer op de hoogte te blijven
Als trainer is het op het einde van de wedstrijd steeds maar weer die klok in het oog houden...
...en vooral van de sportgebeurtenissen op de hoogte te blijven.

BOZSIK VERLAAT HET VERNEDERDE HONGAARSE TEAM!

Na het vernederende 2-1 verlies van het Hongaars nationaal elftal in Malta op 11 oktober 2006, nam de bekritiseerde Bozsik Péter op 26 oktober 2006 ontslag als coach van het team. Van de zeven wedstrijden onder zijn leiding, kon hij er maar drie winnen, naast vier nederlagen.
Die nederlaag in Malta onderlijnde nog eens, na verloren partijen tegen Noorwegen en Turkije, de moeilijkheden die Hongarije tot dan toe ondervond in zijn kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap van 2008, dat nu reeds verloren lijkt.

Bozsik zei dat een gebrek aan geduld één van de redenen was van zijn ontslag. "Sinds mijn aanstelling trachtte ik altijd realistisch te blijven betreffende het Hongaarse voetbal, " verklaarde Bozsik op de website van het sportdagblad Nemzeti Sport.
"Ik had beide voeten op de grond, maar 's lands verwachtingen van ons voetbal lagen veel hoger dan de realiteit," voegde hij er nog aan toe.
"De mensen denken dat Hongarije op de Europese ranking hoger zou moeten staan dan dat nu het geval is (76ste in okt.2006), maar zonder spelers met wereldklasse en een solide nationaal kampioenschap, is dat vrijwel onmogelijk."
De 48-jarige Várhidi Péter, voorheen coach van de Hongaarse -19 jarigen, fungeerde als overgangscoach voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada, van 15 november 2006. En op 14 december 2006 werd Várhidi dan door de Bondsvoorzitter Kisteleki bevestigd in zijn functie van bondscoach van het Nationaal Elftal van Hongarije voor een interim tot eind 2007. Tot die in april 2008 op zijn beurt vervangen werd door de Nederlandse trainer Erwin Koeman.

UEFA Award voor Bozsik József.
Voorbeeld van de Award verleend aan Bozsik József door de UEFA om zijn meer dan 100 wedstrijden voor het Nationaal Hongaars Elftal.
UEFA Award voor Bozsik József.
De overhandiging van de Award door Bondsvoorzitter Csányi Sándor aan de zoon Péter en de kleinzoon József Jr.