Hongaarse vlag
HONGAARSE SPELERS
IN DE
  NEDERLANDSE COMPETITIE
Nederlandse vlag

PAGE   4

HAARLEMSE VOETBALCLUB
DSS (195859)


Tekst, met akkoord van de Uitgever Edwin van Schie, gebaseerd op het artikel 'Over toen en nu (1954-2014)' verschenen in het tijdschrift 'Most Magyarul!' nummer 67 zomer 2014.


Het Hongaarse spelersteam van DSS jaren vijftig.
Het Hongaarse spelersteam van DSS jaren vijftig.

In de jaren vijftig van vorige eeuw hadden Hongaarse immigranten na de revolutie van 1956 in Nederland een eigen voetbalteam opgezet bij het katholieke DSS uit Haarlem, dat tegen amateurclubs uit de regio speelde. De kleuren van DSS waren toen (en nog steeds) rood-groen-rood met een witte broek. De Hongaren weigerden toen echter in het rood te spelen omdat de kleur voor hen refereerde aan het communisme. In het land van het compromis mochten ze spelen in een effen groen shirt met een witte kraag.
Ondanks de grote liefde voor voetbal kwam de sport voor de spelers op een tweede plan. Het vinden van werk en huisvesting was natuurlijk gewichtiger. Ze werden hierbij goed geholpen.
Na twee seizoenen kwam er wel een einde aan het Hongaars spelersteam en gingen de spelers weer ieder zijn eigen weg.
Ze waren 12 toen het Hongaarse voetbal in opkomst was in Europa. De spelers waren hun idolen. De vedette van het team was aanvoerder Puskás Ferenc. Hij speelde in Hongarije voor Kispest/Honvéd en vanaf eind jaren vijftig voor het Spaanse Real Madrid.
De radio hield de toen jonge Hongaren op de hoogte van de vele successen die de Magische Magyaren bereikten begin jaren vijftig. Het grootste succes was toen de overwinning op de Engelsen op Wembley in 1953. Het was het eerste thuisverlies van Engeland tegen een continentaal land. Andere successen waren het Olympisch goud in Helsinki (1952) en, als absolute climax, het optreden op het WK in Zwitserland (1954). De Brazilianen en de Uruguayanen wisten niet wat hen overkwam. De finale werd verloren van West-Duitsland, maar Hongarije was de morele winnaar.
Het opgedane vertrouwen in Zwitserland vormde de opmaat voor de opstand in 1956.

Op een bijeenkomst in juni 2014 blikten een aantal oud-spelers van DSS vooruit naar het WK in Brazilië: Marton Tibor (rechtsbinnen), Braun Márton (rechtsvoor), Háry Róbert (doelman), Tisz Kálmán (linksbinnen), Czirják Lajos (rechtshalf) en Bernát Sándor.
Zij waren het tevens unaniem met elkaar eens dat er thans geen bloed meer in de Hongaarse spelers zat. Dat op het veld wel talent rondliep, maar dat de spelers het juiste karakter misten. Leefde het voetbal wel genoeg onder de Hongaarse jeugd? In tegenstelling tot het voetbal was nu waterpolo wel geliefd en sterk georganiseerd. Waarom lukte het bij waterpolo wel en bij voetbal niet? Goede vraag waarop het antwoord schuldig bleef.
Het laatste optreden van Hongarije op het WK was in 1986 in Mexico, voor het EK was dit van 1972 geleden.
Pas in 2016 in Frankrijk zou Hongarije zich nog eens kunnen kwalificeren voor het EK.


Oud-spelers van DSS op 11 juni 2014.
Oud-spelers van DSS op 11 juni 2014.
(van links naar rechts) Marton Tibor, Braun Márton, Háry Róbert, Tisz Kálmán, Czirják Lajos en Bernát Sándor.PAGE   4

Naar Volgende:

BAB-KIP   LAD-SZA   SZE-ZEL   -
  DSS

Bron van de basisinformatie: www.belgiumsoccerhistory.com,
aangevuld met informatie en fotomateriaal van een aantal bereidwillige voetbalclubs
en verder met materiaal gevonden op het Internet.