Kű  Lajos

Hongarije's Zilveren medaille.KÜ Lajos BIOGRAFIE:

 • Geboren: 5 juli 1948 in Székesfehérvár (Hongarije)
 • Club(s) als speler: Székesfehhérvár VT Vasas, het latere Videoton (1962-'68, 16 wedstr., 0 goals), Ferencvárosi TC (1968-'74, 85 wedstr., 16 goals), Vasas SC (1974-'75, 24 wedstr., 0 goals), Bp. Volán (1975-'77), FC Brugge (1978-'80, 1 Belgische bekerwedstrijd en 1 Europabekerwedstrijd), Buffalo Stallions (MISL, USA, 1980-'81, 10 wedstr., 2 goals), FC Eduscho Eisenstadt (Oostenrijk, 1981-'83), FC Mönchof (Oostenrijk, 1983-'84)
 • Club(s) als trainer: FC Mönchhof (1983-1984), SK Roeselare (1984-1986 ), Westhoek Voetbalschool (1986-1990), SK Torhout Club (1990-1991)
 • Positie: Aanvaller

Kű Lajos, geïnspireerd door het befaamde 'gouden team' uit de jaren '50 met ondermeer Puskás Ferenc, werd al vlug door de voetbalmicrobe gebeten en speelde elk vrij moment van de dag (of zelfs tijdens de schooluren) met zijn vriendjes voetbal, waarbij zij hun helden imiteerden.
Hij begon zijn carrière in 1962 bij het plaatselijke
Székesfehhérvár VT Vasas, het latere Videoton, waar hij in de jeugdploegen speelde. In 1964 deed Lajos zijn debuut als spits in het eerste elftal. In 1968 verkaste hij reeds naar Ferencvárosi TC, waarvan hij de groenwitte kleuren zou verdedigen tot in 1974. Hij beleefde er een heerlijke tijd, waar hij met ondermeer Vépi, Martos, Rákosi, Máté, Magyar, Ebedli en Nyilasi Tibor mocht samenspelen. Met Ferencváros won hij tweemaal de Beker van Hongarije, in 1972 en 1974, en werd er viermaal vicekampioen van Hongarije. Hem werd echter een onsportieve levenswijze verweten, met vormverlies als gevolg, en werd in 1974 bij FTC aan de kant geschoven. Hij sloot zich dan aan bij Vasas SC waar hij zichzelf wou bewijzen. De ploeg draaide echter niet en Lajos bleef er slechts één seizoen, waarna hij naar Bp. Volan trok, waar Grosics Gyula voorzitter was. Daar zou hij dan twee jaar spelen.

Midden de jaren '70 kreeg hij echter problemen met de Communistische Partij en ging hij op zoek naar een contract buiten Hongarije. Kű wist wel dat dit zijn einde bij het nationale elftal betekende en dat hij ook een jaar lang niet speelgerechtigd zou zijn. Maar hij zette toch de stap. In 1977 kon Lajos, via een hoofdcommissaris bij de politie, een Joegoslavisch paspoort op de kop tikken en verliet Hongarije om de 'vrije wereld' in te trekken via Subotica in het huidige Servië. Hij vertrok onder zijn eigen naam onder het mom dat hij daar op de markt mooie lederen voetbalschoenen kon kopen van Adidas en zo beter zou boetballen. Via Joegoslavië en Italiëkwam hij in Zwitserland terecht. Na een poosjedaar verbleven te hebben was er interesse voor hem van Servette Genève, maar de International Football Association schorste hem inderdaad voor één jaar.

Zo belandde hij in 1978 in België, waar hij voor de kleuren van Club Brugge zou gaan spelen en er een eerder mythische status verwierf. Dat kwam door toedoen van Michel Van Maele, toen burgemeester van Brugge, en bestuurslid bij Club Brugge, die hem nog kende van het EK 1972, en hem in een vriendenmatch tussen een lokale ploeg uit Kortrijk en een militair team bezig had gezien. Door omstandigheden zou hij er echter slechts twee wedstrijden afwerken. Een daarvan was een halve finale voor de Beker van België tegen SC Charleroi. 4 dagen voor de die match had Club veel gekwetste spelers, ondermeer Paul Courant. Zodoende speelde Kü Lajos in diens plaats zijn eerste officiële wedstrijd voor Club, die met 3-1 verloren werd.
Onder coach Ernst Happel werd hij landskampioen van België in 1978 en speelde er verder ook op 10 mei 1978 de finalewedstrijd in Wembley tegen Liverpool voor de Europabeker voor Landskampioenen (verloren met 1-0). Happel verraste toen door Kű Lajos op te stellen, die net terug was na een jaar inactiviteit en nog geen match op het hoogste niveau had gespeeld. Hij speelde echter een meer dan verdienstelijke match in deze finale. Voor die Europacupfinale kreeg hij toen 115.170 oude Belgische franken netto (omgerekend thans in 2018 amper 2.855 euro).

10 mei 1978 - FINALE EUROPACUP 1
Liverpool - Club Brugge  1-0


Liverpool
Ray Clemence, Phil Neal, Alan Hansen, Phil Thompson, Emlyn Hughes, Jimmy Case (63' Steve Heighway), Terry McDermott, Graeme Souness, Ray Kennedy, Kenny Dalgkish en David Fairclough. (Coach: Bob Paisley)
Club Brugge
Birger Jensen, Fons Bastijns, Eddy Krieger, Georges Leekens, Gino Maes (58' Jos Volders), Julien Cools, René Vandereycken, Daniël De Cubber, Kü Lajos (58' Dirk Sanders), Jan Simoen en Jan Sorensen. (Coach. Ernst Happel)
Doelpunt: Kenny Dalglish 1-1 (64')
Scheidsrechter: Charles Korver (Nederland)
Premie Europacup 1 in 1978.


Liverpool was de betere ploeg in die wedstrijd, maar toch zou Happel heel fier zijn op zijn team. De wedstrijd werd ook in Hongarije uitgezonden, waar men niet vergeten was dat hij het land ontvlucht was. Voor de wedstrijd werden in de pers leugens verspreid, zoals dat hij in de gevangenis zou zitten. Zijn naam werd dan ook geen enkele keer vernoemd tijdens de tv-uitzending; men sprak over de 'Brugse vleugelspeler' of over 'nummer 10'. Zijn familie in Hongarije kon echter wel zien dat die leugens niet klopten, de elf namen kwamen ten andere op het beeldscherm. Alle Hongeren wisten dat hij meedeed. Lajos had ten andere twee uur voor de wedstrijd nog zijn moeder ervan op de hoogte gebracht dat hij de finale zou spelen.

Nadien ging Lajos één jaar (1980-1981) in de Verenigde Staten van Amerika bij de Buffalo Stallions (MISL) spelen, waar ondermeer ook Eusébio, de Portugese ster, en de vroegere Újpestspeler Horváth Jóská speelden. In die periode waren het hoogtijdagen voor het American football, en veel uitstekende spelers staken de oceaan over naar de nieuwe wereld: zoals Pele, Beckenbauer, Cruijff en onze François 'Swat' Van der Elst.
Toen bracht heimwee hem terug naar West-Europa. Maar in België was de transfermarkt gesloten en het Oostenrijkse FC Eduscho Eisenstadt, gelegen dicht bij de Hongaarse grens, kon hem dankzij het geld van fans aansluiten. Bij die club vond hij Hongaarse ex-teamgenoten Karsai en Pusztai László terug.
In het seizoen 1983-1984 voltooide hij, gehinderd door een aantal kwetsuren, zijn actieve voetbalcarrière als speler/coach bij het Oostenrijkse FC Mönchof.

Nadien was Lajos in België tussen 1984 en 1991 nog actief als voetbaltrainer bij SK Roeselare, Westhoek Voetbalschool en SK Torhout Club, waar hij er in 1991 mee stopte. Het trainerschap was zijn ding niet. "Ik maakte mij te druk op de refs" vertelde hij later.

Kű Lajos bij Ferencváros TC. Kű Lajos met de bal aan de voet tijdens een wedstrijd Ferencváros-Egyetértés (4-2).

Kű Lajos bij Ferencváros TC.

Kű Lajos met de bal aan de voet tijdens een wedstrijd
Ferencváros TC-Egyetértés (4-2), met rechts van hem ploegmaat Juhász István.

KÜ Lajos bij Club Brugge. Kű Lajos in strijd met Graeme Souness tijdens de wedstrijd Liverpool FC-FC Brugge op 10 mei 1978.

Kű Lajos bij FC Brugge.

Kű Lajos in strijd met Graeme Souness tijdens de wedstrijd Liverpool FC-FC Brugge op 10 mei 1978 (Finale Europacup 1).

Kű Lajos met de bal aan de voet tijdens een wedstrijd Ferencváros-Egyetértés (4-2). Kű Lajos in strijd met Graeme Souness tijdens de wedstrijd Liverpool FC-FC Brugge op 10 mei 1978. Lajos samen met Pusztai László bij FC Eduscho Eisenstadt (Oostenrijk).

Kű Lajos bij de Buffalo Stallions (MISL, USA).

Lajos samen met Pusztai László bij FC Eduscho Eisenstadt (Oostenrijk).

Lajos bij het graf van de vroegere voorzitter van Club Brugge, Michel Van Maele.

Wanneer Lajos in België is, bezoekt hij regelmatig het graf van de vroegere voorzitter van Club Brugge, Michel Van Maele, die hem naar Brugge haalde.


Als international
Zijn internationale periode viel samen met zijn beste jaren als ploegdirigent bij Ferencvárosi TC, waarbij hij ook belangrijke doelpunten scoorde. Dat werd natuurlijk opgemerkt door de toenmalige Hongaarse bondscoach Illovszky Rudolf. Hij speelde een aantal wedstrijden voor het Hongaarse 'B'-elftal vooraleer op 14 mei 1972 tot de 'A'-ploeg door te stoten.
Voor het Hongaars nationaal of het Olympisch team speelde Lajos 11 wedstrijden waarin hij 3 doelpunten scoorde. Zijn interlanddebuut kwam er op 14 mei 1972 tegen Roemenië waartegen in Boekarest voor een Europese kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2-2 werd gelijkgespeeld. Zijn laatste cap behaalde hij op 10 september 1972 toen Hongarije op de Olympische Spelen in München in de finale met 2-1 van Polen verloor en er zo toch een Zilveren medaille veroverde.
Het is vreemd, eigenlijk speelde Lajos alleen internationale competitiewedstrijden voor het EK, WK en de OS, maar geen enkele vriendschappelijke wedstrijd. En alle 11 wedstrijden vielen in 1972.
In de wedstrijd voor het EK 1972 in Luik
tekende hij in de met 2-1 verloren match tegen België op strafschop het enige doelpunt aan voor Hongarije, nadat op hemzelf een zware overtreding werd begaan. Een vierde plaats was daar het eindresultaat voor Hongarije. Op de OS 1972 in München tekende hij twee doelpunten aan tijdens de wedstrijd tegen West-Duitsland (gewonnen met 4-1).


Wedstrijden van Kű Lajos met Hongarije voor het EK 1972 in België en het WK 1974 in West-Duitsland
Datum Stadion   Score   Aard
14 mei 1972 Boekarest, Lia Manoilu Stadion Roemenië
2-2
Hongarije EK 1972 kwartfinales
17 mei Belgrado, Crvena Zvezda Stadion Hongarije
2-1
Roemenië EK 1972 kwartfinales
25 mei Stockholm, Råsunda Stadion Zweden
0-0
Hongarije WK 1974 kwalificatieronde 3de wedstrijd
14 juni Brussel, Heizel Stadion Sovjet-Unie
1-0
Hongarije EK 1972 halve finale
17 juni Luik, Rocourt Stadion België
2-1
Hongarije EK 1972 om 3de en 4de plaats

Het Hongaars team dat tegen België speelde voor de derde plaats.

Het Hongaars team dat tegen België speelde voor de derde plaats op het EK 1972, maar verloor:
rechtstaand:Fábián Tibor, Géczi István, Juhász István, Balint László, Páncsics Miklós en Juhász Péter
gehurkt: Kozma Mihály, Kű Lajos, Albert Flórián, Dunai Antal en Zámbó Sándor.


Lajos scoort op strafschop tegen Christian Piot (België) in de wedstrijd voor de 3de en 4de plaats op het EK 1972.

Lajos scoort op strafschop tegen doelman Christian Piot (België) in de wedstrijd voor de 3de en 4de plaats op het EK 1972.


Wedstrijden van Kű Lajos met Hongarije op de OS 1972 in München
Datum Stadion   Score   Aard
29 augustus 1972 München, Olympisch Stadion Hongarije
2-2
Brazilië Voorronde Groep C, 2de wedstrijd
31 augustus Augsburg, Rosenaustadion Denemarken
0-2
Hongarije Voorronde Groep C, 3de wedstrijd
3 september Passau, Drei-Flüsse Stadion Hongarije
2-0
Oost-Duitsland 2de Voorronde Groep I, 1ste wedstrijd
6 september München, Olympisch Stadion West-Duitsland
1-4
Hongarije 2de Voorronde Groep I, 2de wedstrijd
8 september Regensburg Hongarije
2-0
Mexico 2de Voorronde Groep I, 3de wedstrijd
10 september München, Olympisch Stadion Polen
2-1
Hongarije Finale

  Landen Medailles
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals voor
Goals tegen +/-
Punten
1 Polen
Goud
7
6
0
1
21
5
+16
13
2 Hongarije
Zilver
7
5
1
1
18
5
+13
11
3 Sovjet-Unie
Brons
7
5
1
1
17
6
+11
11
4 Oost-Duitsland
6
4
2
1
23
9
+14
9
5 Denemarken
6
3
2
1
11
10
+1
7
 

Het Olympisch podium 1972, mùet vooraan het Hongaars team en daarachter winnaar Polen.
Het Olympisch podium 1972, met vooraan het Hongaars team en daarachter winnaar Polen.


Privéleven


Op 3-jarige leeftijd verloor Lajos zijn vader en zijn moeder, diepgelovig katholiek, had het niet gemakkelijk in een moeilijke naoorlogse periode. Zij gaf haar levenswaarden door aan haar zoon. Deze trachtte wel op alle mogelijke tijdstippen met de voetbal te spelen, na en soms inplaats van de school. In juni 1962, Lajos was toen 14 jaar, trok hij de aandacht Csiszár István, toen beter gekend als 'Guszti bácsi' die actief was bij Székesfehhérvár VT Vasas, het latere Videoton. Lajos' eerste trainer daar was Gantner János, die zich zeer ernstig bezighield met de jeugdspelers. Dat leidde ertoe dat Lajos op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal werd opgenomen. Toen hij een groeischeut kreeg ontstonden er fysieke problemen omdat zijn gewicht onvoldoende toenam in verhouding tot zijn lengte. Hij worstelde dan ook met knieproblemen, wat zijn integratie in het fanionteam bemoeilijkte. Dat belette niet dat hij in 1968 openbloeide bij Ferencvãrosi TC, en zijn carrière was gelanceerd.

Na het afsluiten van zijn spelersloopbaan woonde Kű Lajos vanaf 1984 in België met zijn echtgenote Christine Leoen (afkomstig uit Roeselare), waar hij ook de Belgische nationaliteit verkreeg. Zij hadden twee kinderen gekregen, Thomas en Julie, maar het echtpaar is ondertussen gescheiden. Hun zoon Thomas werd in 1982 geboren in Oostenrijk en woont (in 2016) nog steeds in België, in Oudenburg, samen met zijn echtgenote Griet Deschacht en hun kinderen Milo en Ellis. Thomas runt een wijnhandel en als hobby organiseert hij wijnproeverijen, wat hij als een passie beschouwd. Ook zijn zus Julie woont nog in België dicht bij de kust.
Eén à twee keer per jaar bezoekt Lajos zijn twwe kinderen in ons land.
Na ongeveer 15 jaar in het buitenland verbleven te hebben keerde Lajos zelf in de vroege jaren '90 terug naar Hongarije als zakenman met een import-export bedrijf.
In 1997 verhuisde hij definitief naar Hongarije en stelde zich in 1998 kandidaat voor de Partij van Kleine Landbouwers (Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt) bij de verkiezingen. 


In het najaar van 2000 trad hij toe tot de World Federation of Hungarians. Hij werd in 2004 ook voorzitter van de Aranycsapat Alapitvány (Golden Team Foundation), wat verwijst naar het Hongaars gouden elftal. De Foundation organiseert sport- en culturele activiteiten voor Hongaren die in het buitenland wonen.
Op 15 maart 2009 werd hem door de provincie Fejér de titel van de Ereburger geschonken. Verder werkt hij ook nog als voetbalanalist voor de televisie.
In 2005 trouwde hij opnieuw, en woont met zijn vrouw Krisztiná in Székesfehérvár, samen met hun zoontje Bendegúz, geboren in 2006.
Lajos is ook altijd van Hongarije blijven houden, trots als hij is op 's lands geschiedenis, haar erfgoed en kortom zijn Hongaarse roots.

Ku Lajos naast voetballegende Grosics Gyula. ...en tijdens de openingsceremonie van de Hongaarse nationale studentenkampioenschappen op 21-10-2016.
Kü Lajos naast voetballegende Grosics Gyula...
...en tijdens de openingsceremonie van de Hongaarse nationale studentenkampioenschappen op 21-10-2016
(organisatie Aranycsapat Alapitvány).
Kü Lajos op een recente foto (2016). Christine Leoen, de eerste echtgenote van Lajos en moeder van Thomas. De huidige echtgenote van Lajos, Krisztiná, en hun zoontje Bendegúz (Bendi).
Kü Lajos op een recente foto (2016).
Christine Leoen, de eerste echtgenote van Lajos en moeder van Thomas.
De huidige echtgenote van Lajos, Krisztiná, en hun zoontje Bendegúz (Bendi).
Familiefoto met Lajos. Familiefoto met Lajos.
Een paar familiefoto's met Lajos.


Thomas Kü, zoon van Lajos, met de Belgische vlag, maar met het shirt van Hongarije.
Thomas Kü, zoon van Lajos, met de Belgische vlag, maar met het shirt van Hongarije.
Artikel HLN.BE 25-6-2016
Interview met Thomas Kü, zoon van Lajos.

17 juni 1972: De Magische Magyaren uit Hongarije spelen de troostfinale van het Europees kampioenschap tegen gastland België. Raoul Lambert en Paul Van Himst scoren in de eerste helft, in de tweede helft scoort Lajos Kü voor de Hongaren. De match eindigt op 2-1. Voor Hongarije meteen het laatste doelpunt op een Europese eindronde. 44 jaar later zijn de Hongaren er eindelijk weer bij en schoppen ze het zelfs tot de achtste finale. Lajos Kü, volgende maand 66 jaar, speelde in het seizoen 1977-1978 voor Club Brugge met rugnummer 10. Hij speelde onder meer in de finale van Europacup I tegen Liverpool op het iconische Wembley. In die periode leerde hij ook Christine Leoen uit Roeselare kennen, en samen kregen ze met Thomas een zoon. "Ik ben geboren in Oostenrijk, omdat papa toen bij Eisenstadt speelde. Maar toen mama wat heimwee kreeg, keerden we naar België terug", vertelt Thomas (33), die nu al bijna 25 jaar in Oudenburg woont.
"Mijn ouders gingen uiteindelijk uit elkaar, maar mijn band met hen blijft sterk. Mijn papa is nog altijd heel geliefd in Hongarije en maakt er voetbalanalyses op televisie. Hij was een van de weinigen die voorspelde dat de nationale ploeg het zo goed zou doen op het EK. Niemand keek naar onze ploeg op. Het grote publiek kent alleen de intussen overleden voetballegende Ferenc Puskas, nog altijd een grote naam. Mijn papa heeft er ook zijn eigen organisatie, Aranycsapat Alapitvány. Daarmee zet hij zich in voor de hulpbehoevende Hongaren, zowel in het land zelf als erbuiten. Via grote sportevenementen zamelt hij hulpgoederen en geld in. Het project kan op enorm veel bijval rekenen en de Hongaren zijn zot van mijn pa. Hij is iemand die altijd luidop zijn gedacht zegt, zonder verpinken. Mensen houden daar van."
Hongarije heeft bij Thomas een plek in zijn hart veroverd. "Mijn papa sprak altijd Hongaars tegen me. Ik ben dan ook fier dat ik de taal machtig ben. We houden dagelijks contact en bellen elkaar voor of na een wedstrijd. Elk jaar gaan mijn vrouw Griet (32) en ik met onze zoontjes Ellis (3,5) en Milo (5) op reis naar Hongarije, op bezoek bij 'papi'. Hongarije is zo veel meer dan het Balatonmeer, Boedapest en goulash. Elke stad heeft een thermaal bad of knappe kastelen. Je hebt er ook ruige bergen en prachtige zomers."
Thomas is aan de slag als IT-analist, maar heeft met Qwine een eigen Hongaarse wijnhandel. "Hongaarse wijnen zijn onbekend bij het ruime publiek, maar sommeliers schatten ze hoog in." Zondagavond om 21 uur wordt het spannend. "Ik supporter voor Hongarije, omdat ze er na 44 jaar eindelijk nog eens bijzijn. Maar ik ben ook fan van de Rode Duivels natuurlijk. Tijdens Portugal-Hongarije afgelopen woensdag dronk ik een frisse Jupiler. 's Avonds, tijdens Zweden-België, genoot ik van Hongaarse wijn. Wie er ook wint, wie er ook verliest: ik ga sowieso tevreden zijn. Ik zal een Hongaars voetbaltruitje aandoen met een Belgische vlag rond mijn nek. De match gaan we bekijken bij vrienden: Belgische en Hongaarse hapjes, Belgisch bier en Hongaarse wijn. Het wordt sowieso een feestje."

Hongarije zou die wedstrijd (8ste finales) op 26 juni 2016 tegen België met 4-0 verliezen en uitgeschakeld worden voor het verdere EK.
Niettemin konden de Hongaren deze campagne als zeer geslaagd beschouwen.
Opstelling Hongarije voor die wedstrijd tegen België: Király Gábor, Lang Ádám, Juhász Roland (79' Böde Dániel), Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Pintér Ádám (75' Nikolić Nemanja), Gera Zoltán (46' Elek Ákos), Nagy Ádám, Lovrencsics Gergo, Szalai Ádám en Dzsudzsák Balázs.

Het huwelijk van zoon Thomas Kü en Griet (12-6-2009). Lajos samen met Thomas en zijn gezinnetje op de Donau in Budapest. Thomas en het voetbal (jeugdploeg).
Het huwelijk van zoon Thomas Kü en Griet (12-6-2009).
Lajos samen met Thomas en zijn gezinnetje op de Donau in Budapest. Op de achtergrond het mooi verlichte Koninklijk Paleis (Budavári palota), ook Budapaleis genoemd.
Thomas en het voetbal (jeugdploeg).

 

Kü Lajos     ERELIJST:
 • Club als speler:
  • Tweemaal Bekerwinnaar Hongarije 1972 en 1974 met Ferencvárosi TC
  • Viermaal Vicekampioen van Hongarije met Ferencvárosi TC in 1970 (lente), 1971, 1973 en 1974
  • Landskampioen België met FC Brugge in 1978
  • Finalist Europabeker voor Landskampioenen in Wembley op 10-05-1978 met Brugge tegen Liverpool (verloren met 1-0).
 • Nationaal elftal & Olympisch elftal:
  • 11 caps
  • 3 goals (1 op EK en 2 op OS)
  • Vierde op Europees Kampioenschap 1972 in België (4 wedstrijden gespeeld, 1 doelpunt gescoord)
  • Zilveren medaille Olympische Spelen 1972 München (6 wedstrijden gespeeld, 2x gescoord)