EK 1960 Frankrijk
(gemiste deelname na Kwalificatieronde)

Frankrijk vlag Frankrijk kaart

Deelnemende landen EK 1960.
Resultaten van de
deelnemende landen aan de finaleronde
::

Frankrijk
Joegoslavië
Sovjet-Unie
Tsjecho-Slowakije

 

Logo EK 1960De Europacup voor landen 1960 was het eerste Europees kampioenschap voetbal. Het eindtoernooi werd gehouden in Frankrijk en het werd gewonnen door de Sovjet-Unie, door op 10 juli 1960, na verlengingen, met 2-1 te winnen van Joegoslavië in het Parc des Princes in Parijs.
Niets deed in 1960 vermoeden dat het nieuwe project écht een succes zou worden. De pas opgerichte UEFA spoorde al haar leden aan deel te nemen aan haar nieuwe troetelkindje, maar stuitte op verzet van toplanden als Engeland, Italië en West-Duitsland. De reden? Een overvolle kalender. Ook België en Nederland lieten het eerste EK aan hun neus voorbij gaan. Slechts 17 teams namen deel aan dit eerste Europese Kampioenschap voor landenteams.

Er werd volledig volgens het knock-outsysteem gespeeld. Het eindtoernooi werd nog niet, zoals nu, van tevoren toegewezen aan een land. Een land moest de laatste vier halen om als organisator te mogen optreden.
De landen speelden uit- en thuiswedstrijden tot aan de halve finales. Vanaf daar werd het toernooi gespeeld in Frankrijk.

De Sovjet-Unie speelde de eerste wedstrijd ooit op een EK tegen het Hongarije van na de Hongaarse opstand, waar veel grote spelers het land hadden verlaten en het team niets meer leek op de 'Magycal Magyars', hun illustere voorgangers. In de eerste wedstrijd ooit in het volle Lenin-stadion (100.000 toeschouwers) behaalden de Russen een eerder gemakkelijke overwinning: 3-1. Pas een jaar later was de return, voor 80.000 toeschouwers; in het Népstadion wonnen de Russen opnieuw: 0-1 vooral dankzij het keeperswerk van Lev Yashin, algemeen gezien misschien wel de beste keeper aller tijden.

Spanje leefde in 1960 nog onder het bewind van Francisco Franco. Spanje zag af van de uitwedstrijd tegen de Sovjet-Unie, omdat dat land een grote supporter was van Franco's tegenstanders uit de Spaanse Burgeroorlog. Spanje deed daarop niet meer mee aan het toernooi. Op die manier bleven er vier landen over: drie commu
nistische landen (de Sovjet-Unie, Tsjechoslowakije en Joegoslavië) en de organisator van het eindtoernooi (Frankrijk).

In het eindtoernooi won de Sovjet-Unie van Tsjechoslowakije met 3-0. De andere halve finale werd minder makkelijk beslist: Frankrijk verloor met 5-4 van Joegoslavië. In de wedstrijd om de derde plek verloor Frankrijk weer. Met de 2-0-overwinning werd Tsjechoslowakije de eerste nummer 3 op een EK ooit.

De Hongaarse ploeg stond onder leiding van trainer Baróti Lajos en volgende spelers traden in actie:
Albert Flórián (1/0), Bakó Béla (1/0), Bencsics József (1/0), Berendi Pál (1/0), Bozsik József (1/0), Budai II Lázsló (1/0), Bundzsák Dezsõ (1/0), Csordás Lajos (1/0), Fenyvesi Máté (1/0), Göröcs János (2/1), Grosics Gyula (1/0), Kárpáti Béla (1/0), Kotász Antal (1/0), Mátrai Sándor (1/0), Sándor Károly (1/0), Sárosi László (2/0), Sipos Ferenc (2/0) en Tichy Lajos (2/0).
(tussen haakjes de gespeelde wedstrijden/doelpunten).

. .datum
wedstrijd
uitslag
Kwalificatiewedstrijden 28 september 1958
Sovjet-Unie - Hongarije
3-1
27 eptember 1959
Hongarije -Sovjet-Unie
0-1
 

Baróti Lajos
   
GROSICS Gyula
        KOTÁSZ Antal    SÁROSI László    SIPOS Ferenc    MÁTRAI Sándor
Grosics Gyula
 
Kotász Antal
 
Sárosi László
 
Sipos Ferenc
 
Mátrai Sándor

BOZSIK József    SÁNDOR Károly    GÖRÖCS János    FENYVESI Máté    Albert Flórián    TICHY Lajos
Bozsik József
 
Sándor Károly
 
Göröcs János
 
Fenyvesi Máté
 
Albert Flórián
 
Tichy Lajos

Wedstrijden van Hongarije tijdens de kwalificatieronde :
 

•  De heenwedstrijd op 28 september 1958 tegen de Sovjet-Unie, verloren met 3-1 (100.572 toeschouwers, Leninstadion , Moskou).
Opstelling Hongarije: Bakó Béla, Kárpáti Béla, Sárosi László, Bundzsák Dezsõ, Sipos Ferenc, Berendi Pál, Budai II Lázsló, Göröcs János, Csordás Lajos, Tichy Lajos en Bencsics József.
Opstelling Sovjet-Unie: Beljajev, Kessarov, Kusnetzov, Yuri Voinov, Anatoly Masljonkin, Carjev, Slava Metreveli, Valentin Ivanov, Simonian, Mamedov en Iljin (Coach: Gavril Kachalin).
Doelpunten: 7' Iljin 1-1, 21' Metreveli 2-0, 32' Ivanov 3-0, 84' Göröcs 3-1
Scheidsrechter: Alfred Grill (Oostenrijk).
Een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Moskou (28 september 1958). Een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Moskou (28 september 1958).
Een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Moskou (28 september 1958).
Een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Moskou (28 september 1958).

 

•  De terugwedstrijd op 27 september 1959 tegen de Sovjet-Unie, verloren met 0-1 (78.481 toeschouwers, Népstadion, Budapest).
Opstelling Hongarije: Grosics Gyula, Mátrai Sándor, Sárosi László, Bozsik József, Sipos Ferenc, Kotász Antal, Sándor Károly, Göröcs János, Albert Flórián, Tichy Lajos en Fenyvesi Máté.
Opstelling Sovjet-Unie: Lev Jashin, Kessarov, Kusnetzov, Yuri Voinov, Anatoly Masljonkin, Igor Netto, Slava Metreveli, Issajev, Valentin Ivanov, Bubukin en Mikhail Meschi (Coach: Georgi Glazkov).
Doelpunten: 59' Voinov 0-1.
Scheidsrechter: Jozef Kowal (Polen).

En nog een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Budapest (27 september 1959). En nog een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Budapest (27 september 1959).
En ook een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Budapest (27 september 1959).
En ook een drietal actiefragmenten uit de wedstrijd in Budapest (27 september 1959).



 

Resultaten op het toernooi in Frankrijk:


Het Parc des Princes in Parijs waar de finale gespeeld werd.
Het Parc des Princes in Parijs waar de finale gespeeld werd.
De finale van het Europees kampioenschap voetbal 1960 werd gehouden op 10 juli 1960 in het Parc des Princes in Parijs. De Sovjet-Unie nam het in de eerste EK-finale op tegen Joegoslavië.
Het was Joegoslavië dat als eerste aan de leiding ging, maar de Sovjet-Unie kwam terug tot 1-1, mede dankzij hun sterk spelende doelman Lev Jasjin en was er verlenging nodig.
In de verlengingen trok de Sovjet-Unie aan het langste eind. Toen er nog zeven minuten van die verlenging te spelen waren, bezorgde Viktor Ponedelnik met zijn doelpunt de Sovjet-Unie de eerste EK-titel.
Voor het Brons versloeg Tsjecho-Slowakije het organiserend land, Frankrijk, met 2-0.



Halve finales
.datum
wedstrijd
uitslag
6 juli 1960
Frankrijk - Joegoslavië
4-5
Tsjecho-Slowakije - Sovjet-Unie
0-3

Bronzen Finale
.datum
wedstrijd
uitslag
9 juli
Tsjecho-Slowakije - Frankrijk
2-0

Finale Wereldbeker
.datum
wedstrijd
uitslag
10 juli
Sovjet-Unie - Joegoslavië
2-1 n.v.


 

•  De Finale op 10 juli 1960: Sovjet-Unie - Joegoslavië 2-1 n.v. (Parc des Princes in Parijs, Frankrijk).
Opstelling Sovjet-Unie: Lev Jasjin, Givi Chokheli, Anatoly Krutikov, Anatoli Maslyonkin, Yuri Voynov, Igor Netto, Valentin Ivanov, Slava Metreveli, Viktor Ponedelnik, Valentin Bubukin en Mikheil Meskhi (Coach: Gavriil Kachalin).
Opstelling Joegoslavië: Blagoja Vidinić, Vladimir Durković, Jovan Miladinović, Fahrudin Jusufi, Ante Žanetić, Željko Perušić, Željko Matuš, Dragoslav Šekularac, Dražan Jerković, Milan Galić en Bora Kostić (Coaches: Aleksandar Tirnanić, Ljubomir Lovrić en )Dragomir Nikolić.
Doelpunten: 43' Galić (0-1), 49' Metreveli (1-1), 113' Ponedelnik (2-1)
Scheidsrechter: Arthur Edward Ellis (Engeland)

  Landen Medailles
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals voor
Goals tegen +/-
Punten
1 Sovjet-Unie
Goud
2
2
0
0
5
1
+4
4
2 Joegoslavië
Zilver
2
1
1
0
6
6
0
2
3 Tsjecho-Slowakije
Brons
2
1
1
0
2
3
-1
2
4 Frankrijk
2
0
2
0
4
7
-3
0
 

Een schitterende Lev Jashin. Vierende Sovjetspelers op weg naar het podium.
Een schitterende Lev Jashin.
Vierende Sovjetspelers op weg naar het podium.
USSR Europees Kampioen 1960.
USSR Europees Kampioen 1960.