RELAAS VAN DE LAATSTE TWEE MAANDEN:
Woensdag 13 september 2006
Puskás Ferenc werd vandaag opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van het Kútvölgyi korház in Boedapest, zo meldt het Hongaarse persagentschap MTI.
De 79-jarige gewezen Hongaarse stervoetballer was al sinds 2000 gehospitaliseerd in het Kútvölgy Hospitaal vanwege Alzheimer.
Szöllosi György, journalist en goede vriend van de familie, verklaarde dat de toestand van Puskás stabiel was, maar wou geen verdere details vrijgeven overeenkomstig de wens van de familie.
De hospitaaldirectie was niet onmiddellijk bereikbaar voor meer uitleg.
Wij wensen hem het allerbeste toe.
22 september
"..Alhoewel zijn toestand gestabiliseerd werd, dient
Öcsi bácsi
nog steeds op intensieve zorgen te blijven, omdat zijn toestand de voorbije week niet voldoende verbeterd is," verklaarde Iványi Zsolt, de hoofdgeneesheer van de dienst intensieve zorgen van het Kútvölgy Hospitaal, aan het persagentschap MTI.
28 september
Volgens 'The Budapest Sun' is er een lichte verbetering in de toestand van Puskás Ferenc, die nog steeds op de afdeling intensieve zorgen verblijft. Hij kreeg ondertussen het bezoek van zijn vroegere teamgenoten Buzánszky Jenô en Grosics Gyula. Ook zijn dochter Anikó, die in Spanje woont, zocht haar zieke vader reeds op.
18 oktober
Volgens een plaatselijke bron zou Puskás nog steeds op intensieve zorgen van het Kútvölgy Hospitaal vertoeven.
16 november
Volgens het sportdagblad 'Nemzeti Spor' zouden de medische rapporten over de nu 79-jarige Puskás, die nu reeds twee maanden geleden opgenomen werd, alarmerend zijn en zelfs kritiek genoemd worden! De informatie zou afkomstig zijn van de familie van de voetballegende.
Ferenc zou aan een longontsteking en hoge koorts lijden.
17 november: Overlijden
Niettegenstaande alle goede zorgen overleed Puskás Ferenc vandaag 17 november 2006, om 7 uur 's morgens plaatselijke tijd, in het
Kútvölgy Hospitaal.
De doodsoorzaak lag bij cardiovasculaire en ademhalingsproblemen veroorzaakt door een longontsteking.
De mens Puskás heeft ons hiermee verweesd achtergelaten, maar zijn legende zal altijd blijven bestaan...
REACTIES
“Het districtsbestuur van Kispest was diep geschokt bij het vernemen van het overlijden van Puskás Ferenc”. Dit staat te lezen in een mededeling van het 19de stadsdistrict van Boedapest die aan het Hongaarse persagentschap MTI werd gestuurd. “Het stadsdistrict beschouwt dé Sportman van Hongarije, die tevens ereburger van Kispest was, als haar eigen overledene”, staat verder te lezen. Er bestaan al plannen om de weg die naar het Bozsik József-stadion van Kispest leidt naar Puskás te vernoemen. Ook denkt men eraan een school de naam van Ferenc Puskás te geven. Puskás was sinds 1991 ereburger van het stadsdistrict Kispest.
Verder werd in het artikel ook al geschreven dat de uitvaartplechtigheid op 9 december in Boedapest zal plaatsvinden (verdere details hieronder). Die dag zal tevens afgekondigd worden als een dag van nationale rouw. Bovendien werd ook beslist om zwarte vlaggen te hangen aan de Hongaarse sportinstellingen.
Direct na het overlijden van Puskás Ferenc heeft het Hongaarse parlement zijn vergadering onderbroken voor een minuut stilte. De staatstelevisie paste haar programma aan en bracht reportages over de voetbalgrootheid.
"Iedereen weet dat hij (Puskás) een groot speler was en een nog groter mens," zei vrijdag Alfredo di Stéfano, zijn voormalige ploeggenoot en ster bij Real Madrid. "Hij was een fenomeen, een zeer genereus man. Ik heb naast een vriend ook een topspeler verloren. Maar aan alles komt een einde, helaas ook op momenten dat je het niet verwacht".
Alfredo Di Stéfano overleed zelf op 7 juli 2014 in Madrid, na een hartaanval. Hij werd 88 jaar oud en was een van de allerbeste spelers ooit van Real Madrid en zelfs van de ganse wereld.
Argentijn van geboorte (Buenos Aires, 4 juli 1926) speelde hij voor drie landen als international: Argentinië (6 caps, 6 goals), Colombia (4 caps, 0 goals) en Spanje (31 caps, 23 goals).
In competitieclubverband speelde hij in Argentië voor Club Atlético River Plate (4 seiz., 66 wedstr., 49 goals) en Club Atlético Huracán (1 seiz., 25 wedstr., 10 goals), in Colombia voor Millonarios (4 seiz., 102 wedstr., 88 goals) en in Spanje voor Real Madrid Club de Fútbol (11 seiz., 282 wedstr., 216 goals) en Real Club Deportivo Español (2 seiz., 47 wedstr., 11 goals).
In totaal speelde hij bij die clubs samen 664 wedstrijden en tekende daarbij 485 doelpunten aan.
Hij was 40 jaar oud toen hij in 1966 stopte als actief voetbalspeler.
Erelijst als speler:
- Werd kampioen van Argentinë met River Plate in 1945 en 1947, en won met de Argentijnse nationale ploeg de Copa America in 1949.
- In Colombia won hij met
Millonarios de Copa Mustang in 1949, 1951 en 1952, en werd tweemaal nationaal topscorer.
- In Spanje won hij met Real Madrid het wereldkampioenschap voor clubs in 1960, de Europa Cup I in 1956, 1957, 1958, 1959, en 1960, het kampioenschap van Spanje in 1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963 en 1964, de Copa del Rey in 1962.
Hij werd er ook vijfmaal nationaal topscorer. In 1957 en 1959 werd hij tot Europees Voetballer van het Jaar verkozen.
Na zijn carrière als speler was Di Stéfano, tussen 1967 en 1991, ook nog actief als trainer van ondermeer Valencia, Boca Juniors, River Plate en Real Madrid.
Erelijst als trainer:
- Met Boca Juniors werd hij kampioen van Argentinië in 1970.
- Met Valencia kampioen van Spanje in 1971 en de Europa Cup II in 1980.
- Met River Plate kampioen van Argentinë in 1981.
- Met Real Madrid won hij de Spaanse Supercup in 1991.
Di Stéfano huwde in 1950 met Sara Freites, ze hadden zes kinderen; Alfredo, Ignacio, Sofia, Silvana, Helena en Nanette. Op het ogenblik van zijn overlijden had hij een relatie had met zijn Costa Ricaanse vriendin Gina González, zijn voormalige secretaresse, 50 jaar jonger dan hij.
Di Stéfano bleef tot zijn dood in Spanje wonen. Hij werd op 5 november 2000 benoemd tot erevoorzitter van Real Madrid. |
"Dit is een echte tragedie voor Hongarije en zeker voor ons, zijn vrienden. Ik sta op het punt in tranen uit te barsten. De grootste sportman van het land is niet meer," verklaarde zijn vroegere ploegmaat bij het nationaal elftal Buzánszky Jenõ, één van de twee nog overlevenden van het Hongaarse 'Golden Team'.
Grosics Gyula, zijn andere toen nog levende ploegmaat uit het 'Golden Team', zei: "Het blijft moeilijk voor mij om te aanvaarden dat hij er niet meer is. Ik deel in het verdriet van de familie."
"De naam Puskás wordt in het collectieve Madrid-geheugen nog steeds geassocieerd aan de grote nationale en internationale successen van Real Madrid en vooral in de Europese Beker," meldt de Madrileense clubsite.
"Het is één van de droevigste dagen in de geschiedenis van Real Madrid en de pijnlijkste sinds ik voorzitter werd," liet preses Ramon Calderon optekenen.
Puskás was de grote bezieler van het Hongaarse elftal dat Engeland in november 1953 een 3-6 nederlaag toediende. "Mijn geheugen zegt mij dat ik nooit iets evenwaardigs gezien heb ... noch als team noch als individueel ," vertelde voormalig Engeland's aanvaller Tom Finney aan BBC Radio over de sensationele Wembley-wedstrijd.
In een brief waarin hij zijn medeleven uitdrukt en gericht is aan de Hongaarse Voetbalbond schreef FIFA Voorzitter Sepp Blatter dat de overleden voorspeler "...één van de grootste spelers was die hij tijdens zijn leven gezien had".
"De best bekende Hongaar van de 20ste eeuw is heen gegaan... Puskás Ferenc heeft ons verlaten, maar 'Puskás Öcsi, de legende' zal altijd bij ons blijven," zei Eerste Minister Gyurcsány Ferenc in een verklaring.
Jan Mulder, gewezen Nederlands topvoetballer, die vooral bij Anderlecht en Ajax furore maakte, en thans schrijver en columnist, schreef in Humo van 21 november: "...Hij behoorde tot de topdrie van de wereld (Pelé, Maradona?). Over de wreef waarmee Puskás een raket laag over de grond naar het doel vuurde, beschikten de twee topcollega's niet... Puskás schitterde als de grootste ster die deze sport heeft voorgebracht."
"Zijn overlijden is een groot verlies voor het voetbal, hij liet voetballiefhebbers dromen", volgens Paul Van Himst (Belgisch voetbalicoon)." Mijn carrière begon toen de carrière van Puskás op zijn einde liep, maar ik heb het geluk gehad tegen hem te kunnen spelen. Met Anderlecht namen we het in de Europabeker op tegen het grote Real Madrid. Het is een fantastische herinnering, we slaagden er in om in Madrid een gelijkspel te halen (3-3) en thuis te winnen (1-0). Hij was een getalenteerde speler met een enorme techniek en hij kon vernietigend uithalen. Ik heb levendige herinneringen aan het trio dat hij vormde met di Stefano en Gento. Indrukwekkend, hij heeft zijn stempel gedrukt op een tijdperk.
Ik heb hem niet persoonlijk gekend, maar iedereen bewonderde zijn generositeit en menselijke kwaliteiten. Vandaag is hij er niet meer, maar hij blijft voor altijd een voetballegende."
ROUWHULDE
In de vooravond van 17 november werd voor de Zetel van de Hongaarse Voetbalbond een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Puskás, bijgewoond door ondermeer Bondsvoorzitter Kisteleki István, dr. Helmeczy László, Dunai Antal, Várhidi Péter, Teodoru Vaszilisz, Mészöly Kálmán, Nyilasi Tibor, Détári Lajos, Oze Tibor en Magyar Zoltán. Bloemen werden neergelegd en brandende kaarsen bepaalden de sfeer.
19 november
Zoals op veel Hongaarse voetbalvelden, werd ook in Spanje, het tweede thuisland van Ferenc, in het Bernabeustadion in Madrid,
vóór de wedstrijd Real Madrid-Santander en voor 78.000 toeschouwers, een ontroerende hulde gebracht aan Puskás Ferenc in Spanje gekend als 'Pancho' of 'Cañoncito Pum'. Op de achtergrond weerklonk de weemoedige muziek die Laura Benítez op de cello ten gehore bracht...
BEGRAFENIS:
Op zaterdag 9 december krijgt Puskás Ferenc zijn laatste rustplaats in de Szent István-bazilika of Sint-Stefaansbasiliek in Budapest. Dit heeft Szöllosi György, de woordvoerder van de familie aan het Hongaarse persagentschap MTI medegedeeld.
Iedere supporter en persoon die een laatste groet wil brengen aan Puskás, zal dit in de ochtenduren kunnen doen in het naar hem genoemde voetbalstadion. Na een rouwgroet door president Sólyom László zal het stoffelijk overschot in een rouwstoet via de Dózsa György út, het Hosök tere of Heldenplein en de Andrássy út naar de Sint-Stefaansbasiliek gebracht worden.
In de late namiddag of avond wordt er een katholieke rouwplechtigheid gehouden. Daarna wordt het stoffelijk overschot van Puskás bijgezet in het urnekerkhof van de crypte van de Sint-Stefaansbasiliek.
Schmitt Pál die het rouwcomité (*) rond Puskás Ferenc leidt, heeft filmregisseur Koltav Gábor gevraagd om de begrafenis te regisseren. Hij had immers al een documentaire over Puskás gemaakt toen die terug naar Hongarije kwam wonen.
De begrafenisplechtigheid zal uitgezonden worden door MTV, de Hongaarse staatstelevisie en door M2 en Duna TV. Deze laatste twee zenders kunnen ook in België via satelliet ontvangen worden. Als commentator zal Schulek Csaba optreden, directeur van de sportdienst van de Hongaarse staatstelevisie.
Bron: http://www.mno.hu/index.mno?cikk=383871&rvt=2
(*) De nabestaanden hebben een rouwcomité met de organisatie van de plechtigheid belast. Hoofd van het rouwcomité is de Hongaar Schmitt Pál, de voorzitter van het Hongaars Olympisch Comité. Ook in het rouwcomité: IOC-voorzitter Jacques Rogge, FIFA-voorzitter Joseph Blatter, UEFA-voorzitter Lennart Johansson, Real Madrid-voorzitter Ramon Calderon en de laatste overlevenden van het Hongaars Wonderteam uit de jaren '50, Buzánszky Jenõ en Grosics Gyula. (HLN van 20 november 2006)
Op de website van de Hongaarse Voetbalbond (http://www.mlsz.hu) werden op 27 november verdere details bekend gemaakt:
Het lichaam van Puskás, de meest bekende en meest populaire Hongaar, zal gedurende de twee dagen vóór de rouwplechtigheid van donderdag 7 december, opgebaard liggen in de Szent István Bazilica. De kerkdeuren zullen geopend zijn vanaf 10.00u tot 20.00u.
De begrafenisceremonie zelf begint op 9 december om 16.00u in het Puskás Ferenc Stadion, met het 'Vaarwel aan de Natie'. Bewonderaars en fans zullen
daar herinneringen aan Öcsi bácsi kunnen bekomen op de stands in het stadion. Na de één uur durende plechtigheid zal het stoffelijk overschot van de legendarische speler naar Hosök Tere gebracht worden voor een militair afscheid. Nadien zal de rouwstoet zich via
de Andrássy út, de Attila József utca, de Hercegprímás utca en de Zrínyi utca, naar de Szent István Bazilica begeven, waar de Rooms-Katholieke kerkdienst zal starten om 19.00u.
Donderdag, 7 december: Hongarije brengt hulde aan Puskás Ferenc.
Hongarije's president Sólyom László was de eerste om een rouwkrans aan de voet van Puskás Ferenc's kist te leggen, terwijl een erewacht stond opgesteld onder de grote basiliekkoepel. President Sólyom en eerste minister Gyurcsány Ferenc bevonden zich tussen de duizenden die een laatste eer kwamen bewijzen aan de voetballegende, die opgebaard lag in de Szent István Bazilica.
De verwachting is dat nog duizenden Hongaren zullen aanschuiven om Öcsi bácsi een laatste groet te brengen tussen donderdagmorgen en vrijdagavond, 8 december.
Ondertussen werd Puskás postuum bevorderd tot brigade-generaal.
Voor de begrafenis op 9 december worden 100.000 personen verwacht.
Voormalige ploeggenoten Raymond Kopa, Francisco Gento, Jose Santamaria en voorzitter Ramon Calderon zullen Real Madrid vertegenwoordigen op de begrafenis. Vijftien spelers van Panathinaikos die Puskás in 1971 naar een Europese Bekerfinale coachte, zullen eveneens aanwezig zijn in Boedapest, samen met fans van uit gans Europa, die daarbij rivaliteiten overbruggen.
Zaterdag 9 december, de rouwplechtigheden.
Hongarije hield vandaag zaterdag 9 december een nationale rouwdag voor de begrafenis van haar voetbalheld, Puskás Ferenc. De nationale vlag werd gehesen, om daarna halfstok gehangen te worden aan het parlement, in tegenwoordigheid van Hongaarse overheidsbekleders van regering, justitie en leger. Aan de
publieke gebouwen wapperden zwarte vlaggen.
Duizenden,
waaronder Hongaarse leiders en bekende voetbalspelers, hebben in het nationaal stadion in Boedapest in de namiddag de rouwdienst bijgewoond, om hun legendarische voetbalspeler te eren.
Dit stadion werd reeds eerder herdoopt in het Puskás Ferenc Stadion.
De kist van Puskás, bedekt met de Hongaarse rood, wit en groene vlag, was op een speciaal opgericht zwart podium geplaatst in het midden van de groene grasmat. In een ring rond het terein stonden voetbalspelers, sportmannen en -vrouwen van overal uit Hongarije in de houding.
De tribunes in het stadion waren een zee van kaarsen.
FIFA voorzitter Joseph Blatter, de Franse ex-speler Michel Platini, Duits icoon Franz Beckenbauer en vroegere Real Madrid sterren Raymond Kopa en Francisco Gento, Puskas' vroegere ploegmaten, waren eveneens aanwezig. Toch waren de echte fans treurig omwille van het beperkte totaal aantal aanwezigen (ongev. 10.000). Zij hadden gehoopt het stadion meer gevuld te zien.
Na de memorial ging het in stoet
naar Hosök Tere (Heldenplein) voor een korte militaire plechtigheid. Puskás' lijkkist was op een door zes paarden getrokken affuit geplaatst en omringd door huzaren. Grosics Gyula en Buzánszky Jenõ, zijn vroegere teamgenoten, volgden hun overleden vriend op de voet.
Van Hosök Tere ging het tenslotte naar de Szent István Bazilica om er na een Rooms-Katholieke begrafenisdienst bijgezet te worden. Duizenden rouwende hadden zich rond de Basiliek verzameld en verlichtten de omgeving ook daar met een zee van brandende kaarsen. Puskás' echtgenote, Erzsébet, werd bijgestaan door Grosics en Buzánszky.
De kerkdienst die in aanwezigheid van talrijke rouwenden gehouden werd, besloot deze dag waarop afscheid werd genomen van een monument.
Puskás Ferenc,
de best bekende Hongaar in de wereld, de grootste voetbalspeler van zijn generatie en talisman van de Aranycsapat uit de jaren '50, heeft ons verlaten...
"Vanaf nu is er één ster minder op aarde, maar er schijnt er één meer in de hemel!"
(Buzánszky Jenõ)
|
PUSKÁS FERENC,
NYUGODJ BÉKÉBEN!
Rust in Vrede! |
|
|