PUSKÁS  (PURCZELD)  Ferenc

Puskás Ferenc international.
Puskás 'Öcsi' Ferenc, zoals hij in onze herinneringen zal blijven voortleven, óók al is hij er niet meer...

Karikatuur van Puskás.Geboren: 1 april 1927 (Kispest - Hongarije), maar 2 april 1927 als officieel geregistreerde datum
Overleden: 17 november 2006 (Budapest)
Club(s):
   Als speler:
Kispesti AC (1939/1949), Bp. Honvéd SE (1949/1956), Espanyol (1956), Real Madrid 1958/1966)
   Als trainer: Deportivo Alavés Vitoria (Spanje, 1966-67), San Francisco Gales (USA, 1967), Vancouver Royals (Canada, 1968-69), Panathinaïkos (Griekenland, 1969-74), Real Murcia (1974-75), Colo Colo (Chili, 1975/1977), AEK Athene (Griekenland, 1978-79), Al-Masri Port Said (Egypte 1979-80 en 1984-85), Club Sol de América (Paraguay, 1985-86), Cerro Porteño (Paraguay, 1986-89), Panhellenic Melbourne (Australië 1990-91), Hongarije (interim trainer 1993)
Positie: Voorspeler (linksbinnen)

Biografie:
Puskás 'Öcsi' Ferenc werd in een Schwäbische familie geboren in Kispest, een dorp aan de rand van Budapest. In feite werd Ferenc geboren op 1 april 1927, maar zijn ouders gaven de geboorte pas op 2 april aan, zodat op officiële documenten die laatste datum vermeld staat. Als kind woonde hij in een flat naast het voetbalveld van Kispest AC. De familiegeschiedenis wil dat hij zo gauw hij kon lopen op een bal begon te trappen met zijn linkervoet. Zijn eerste voetballessen kreeg hij van zijn vader, Puskás Ferenc Sr., die een semi-professioneel voetballer was, eerst bij Vasas, dan bij Kispest, waar hij ook trainer werd. Deze stierf echter reeds op 49-jarige leeftijd in 1952, het jaar waarin de Hongaarse ploeg met zijn zoon Ferenc Jr. de Olympisch Spelen zou winnen. Hun oorspronkelijke familienaam was 'Purczeld', een naam die de Germaanse origine van hun voorvaderen weergaf. Wanneer het nationalisme onder het Horthy regime opkwam, dienden Hongaren met vreemd klinkende naam, die naam te wijzigen. En rond 1935 werd de naam van de Purczeld familie gewijzigd in 'Puskás'. Zijn moeder heette Margit Bíró (1904–1976) en was naaistyer van beroep.

De beste vriend van Puskás was de anderhalf jaar oudere Bozsik József. Wanneer Puskás drie jaar was, kwam er een jongetje in de flat naast hen wonen; het was Bozsik ‘Cucu'. Zij werden vlug vrienden en leerden hun voetbal op de straat. Alhoewel een aansluiting bij een voetbalclub pas mogelijk was vanaf 12 jaar, lukte het Puskás toch zich reeds in 1936, onder de naam van 'Miklós Kovács' en zogezegd geboren in 1925, bij Kispest aan te sluiten. Heel wat mensen wisten van die kleine fraude af, zelfs tegenstrevers, maar niemand gaf er om. Zo kon hij met zijn vriend Bozsik samen spelen bij Kispest. Hij was toen slechts negen jaar oud, maar op dat ogenblik reeds een buitengewoon begaafd talent. Op 16-jarige leeftijd maakte hij op 5 december 1943 zijn debuut in het eerste team van Kispest. Die match werd met 3-0 verloren tegen Nagyvarad, maar reeds in zijn derde wedstrijd, op 12 december, scoorde hij al zijn eerste doelpunt. In 1948 werden de beide vrienden, samen met alle andere spelers getransfereerd naar een nieuwe ploeg, Honvéd, de ploeg van het Hongaarse leger. Puskás werd dat jaar zelfs bijna naar Sporting Anderlecht getransfereerd. Hij eiste echter dat zijn vader trainer werd van Sporting, maar Anderlecht had reeds aan zijn vooroorlogse trainer Ernest Smith gevraagd om de ploeg terug te coachen. Een gemiste kans voor Anderlecht.




De geboorteplaats van Puskás Ferenc (en van buurjongen Bozsik József) in Kispest).
De geboorteplaats van Puskás Ferenc (en van buurjongen Bozsik József) in Kispest). (http://www.puskas.com/hu/galeria/kispest/1932/szulohaz.html)
Puskás Ferenc omringd door een paar voetbalvrouwen (1955)
De kleine Puskás Ferenc met het Kispest Junior Team.


De kleine Puskás Ferenc (rechtstaand links) met het Kispest Junior Team en uiterst rechts zijn vader (in donkere vest)

(Hongaars Sportmuseum)
Ferenc was als baby reeds gelukkig met het fameuze balletje...
Huwelijksfoto van Ferenc en Erzsébet in 1950.
Ferenc en zijn dochtertje Anikó Ferenc met vrouw Erzsébet en dochtertje Anikó.
Huwelijksfoto van Ferenc en Erzsébet in 1950
(Hongaars Sportmuseum)
Ferenc en zijn dochtertje Anikó in zijn appartement in Madrid.
(Archiv Köln)
Ferenc met vrouw Erzsébet en dochtertje Anikó.
Zijn dochter Anikó. Vader Puskás Ferenc Sr.
Zijn moeder Bíró Margit.
Ferenc en zijn dochtertje Anikó
Zijn dochter Anikó.
Vader Puskás Ferenc Sr..
Zijn moeder Bíró Margit.
Zijn zuster Dombóváriné Puskás Éva.
Puskás Ferenc omringd door een paar voetbalvrouwen (1955)
Puskás Ferencné (Erzsébet) op latere leeftijd.
Puskás Ferenc omringd door een paar voetbalvrouwen (1955):
van links naar rechts: Szojka Ferencné, Bányai Nándorné, Puskás Ferencné, Babolcsay Györgyné, Palicskó Tiborné, Bozsik Józsefné en Czibor Zoltánné
Puskás Ferencné (Erzsébet) op latere leeftijd.

Familie Puskás Ferenc:

Ferenc
huwde in 1950 met Hunyadvári Erzsébet (°1932), een handbalspeelster bij Honvéd, bijgenaamd Csöre, in de Hemelvaartkerk in Kispest (kispesti Nagyboldogasszony-templomban).

Ferenc had Erzsébet leren kennen in de kleedkamers van Honvéd. Zij vertelde over hun eerste ontmoeting: " Er was een kleine kleedkamer waar wij ons wasten en kleedden. De jongens stonden buiten te wachten en toen ik vroeg of iemand een kam had, was Öcsi er als eerste bij." Zij vond hem een scherpe en humoristische jongeman. De rest was geschiedenis.

Samen hadden zij een dochter, Anikó, die in 1952 juist voor het vertrek van Ferenc naar de Olympische Spelen in Finland geboren werd. Zij kreeg twee dochters (Elizabeth en Réka, waarvan er één ook voetbal speelde), en die op hun beurt voor drie achterkleindochters van Ferenc zorgden (Maite, Ane en Sara).
Anikó zou na een langdurende ziekte op 19 oktober 2011 overlijden in Valencia, Spanje. Zij woonde samen met haar echtgenoot, Jesus Damborena, een Spaans architect, in San Sebastian, waar zij ook begraven werd.

Ferenc's weduwe, Erzsébet, overleed in Budapest op woensdag 12 augustus 2015 op 83-jarige leeftijd.
Zij heeft haar echtgenoot steeds bijgestaan en hem gevolgd in lief en leed (in Italië, Spanje, USA, Canada, Griekenland, Saoedi-Arabië, Chili, Egypte, Paraguay, Australië en natuurlijk Hongarije zelf). Toen Ferenc na de Hongaarse revolutie in 1956 uitweek naar Italië (Milaan), later richting Spanje, zou zij samen met haar vierjarig dochtertje Anikó, in december 1956, na een paar vruchteloze pogingen, 's nachts uit Hongarije naar Oostenrijk (Wenen) vluchten. Vandaar ging het naar Milaan bij haar man en vervolgens naar Spanje, waar zij hoofdzakelijk zouden blijven wonen tot het echtpaar in 1991 kon terugkeren naar Hongarije. Bij het overlijden van haar man waren zij 56 jaar getrouwd geweest.
Nu hebben zij elkaar teruggevonden...

Ferenc en Erzsébet nu terug bij elkaar (12 augustus 2015).
Ferenc en Erzsébet nu terug bij elkaar (12 augustus 2015).

Op 18 september 2015 werd het stoffelijk overschot van Erzsébet naast haar echtgenoot Ferenc bijgezet in de crypte van de Szent István Bazilica.
Op 18 september 2015 werd het stoffelijk overschot van Erzsébet naast haar echtgenoot Ferenc bijgezet in de crypte van de Szent István Bazilica.


Puskás kreeg eerst 'Puskás Öcsi' (de kleine man) als bijnaam en later 'Puskás Bácsi' (oompje), of 'Száguldó õrnagy' (the Galloping Major) ofwel “de Napoleon van het Voetbal”, naar zijn gedrongen gestalte. Als volwassene was hij inderdaad een eerder kleine, gedrongen, met een tonachtige borstkas en met overwicht kampend legerofficier, zonder kopspel en met maar één been, zijn linker, maar tevens één van de beste voetbalspelers ooit. Zijn linkervoet deed de doelmannen sidderen wanneer hij dichter dan 30 meter van hun doel kwam. Zijn vader leerde hem wel zijn rechtervoet te gebruiken, maar tijdens matchsituaties trapte hij alleen bewegende ballen met die voet.

Opmerkelijke wedstrijd:
Op 9 januari 1955 werd in de Hongaarse competitie de wedstrijd Bp. Honvéd - Bp. Vörös Lobogó gespeeld. Dat waren toen twee van de beste Hongaarse teams, die een van de meest memorabele wedstrijden in haar geschiedenis speelden, waarbij de wedstrijd op niet minder dan 9-7 eindigde in het voordeel van Honvéd.
Een van de redenen waarom de score zo hoog opgelopen was, lag misschien gedeeltelijk wel in het feit dat beide ploegen een onervaren doelverdediger dienden op te stellen, namelijk Sántha József voor Honvéd en Fecske István voor Vörös Lobogó. Zowel titularissen Grosics Gyula als Gellér Sándor waren toen geschorst om disciplinaire redenen. Maar in beide ploegen speelden toen ook heel wat andere sterren uit die periode. Puskás en Hidegkuti scoorden toen elk toen viermaal, Kocsis driemaal en Sándor en Tichy elk tweemaal, om maar te zeggen. Alleen de minder bekende Kárász Endre kon zich daar tussenwringen met één doelpuntje.
Ploegopstelling:
Bp. Honvéd:
Sántha József - Rákóczi László, Lóránt Gyula (Palicskó Tibor, '27), Kovács János – Bozsik József, Bányai Nándor – Machos Ferenc, Kocsis Sándor, Tichy Lajos, Puskás Ferenc en Babolcsay György.
Bp. Vörös Lobogó: Fecske István – Kovács II József, Börzsei János, Lantos Mihály – Kovács I Imre, Kovács III Ferenc – Sándor Károly (Gál Ferenc, '33), Kárász Endre, Hidegkuti Nándor, Arató Gábor en Molnár János.
Doelpunten:
Tichy 1:0, Hidegkuti 1:1, Sándor 1:2, Sándor 1:3, Kocsis 2:3, Kocsis 3:3, Puskás 4:3, Puskás 5:3, Puskás 6:3, Tichy 7:3, Puskás 8:3, Hidegkuti 8:4, Kocsis 9:4, Kárász 9:5, Hidegkuti 9:6, Hidegkuti 9:7.

Puskás 'Öcsi' Ferenc
Puskás Ferenc als militair.
Puskás Ferenc als militair.

Voor Honvéd zou Puskás 154 doelpunten scoren in 179 wedstrijden voor het kampioenschap van Hongarije. Op zijn 18de vervoegde hij het nationaal elftal, dat vanaf 1949 aan een ongeslagen zegereeks van vijf jaar zou bouwen. Zijn eerste internationale match was op 20 augustus 1945 in Budapest tegen Oostenrijk, gewonnen met 5-2, en hij scoorde éénmaal. Ook zijn laatste match voor Hongarije zou tegen datzelfde Oostenrijk zijn, toen op 14 oktober 1956 in Wenen werd gewonnen met 0-2 en hij opnieuw scoorde. Majoor bij het leger, werd hij tevens kapitein, topscorer en ster van het Hongaarse team dat de vroege jaren ‘50 domineerde, tot de finale van de Wereldbeker 1954 verloren werd tegen West-Duitsland met 3-2. Hij werd mee Olympisch kampioen in 1952 en had een sleutelrol in de match van de eeuw tegen Engeland, gewonnen met 3-6 op Wembley. Puskás nam ook deel aan de match op de Heizel tegen België op 3 juni 1956, door Hongarije verloren met 5-4, en waar hij het eerste doelpunt scoorde voor de Hongaren (1-1). Voor de nationale Hongaarse ploeg zou Puskás uiteindelijk 84 doelpunten scoren in 85 wedstrijden (tussen 20/8/1945 en 14/10/1956), vooraleer hij zijn land zou verlaten na de revolutie van 1956.

Met zijn 84 gescoorde doelpunten was Puskás de best scorende Europeaan voor zijn Land. Pas op 20 juni 2018 zou dat record verbeterd worden door, natuurlijk, de Portugese goalgetter Christiano Ronaldo. Hij scoorde zijn 85ste doelpunt voor Portugal tijdens de wedstrijd Portugal-Marokko op het WK 2018 in Rusland.
Op wereldniveau moeten Puskás en Ronaldo alleen Ali Daei, die voor Iran 109 doelpunten scoorde, laten voorgaan.


Geschorst door de FIFA, verbleef hij eerst een jaar in Oostenrijk, maar kreeg er geen verblijfsvergunning. Italiaanse clubs, zoals AC Milan en Juventus hadden geen interesse om hem als speler aan te werven. 30 Jaar oud, beschouwd als te oud en te dik, ging hij dan in 1957 zijn geluk beproeven in Spanje, waar hij eerst een jaar bij Espanyol vertoefde, vooraleer hij in 1958 een contract bij Real Madrid CF aangeboden kreeg, dankzij zijn vroegere manager Emil Osterreicher, die toen technisch directeur was bij de Spaanse club. Hij vermagerde 10 kilo, stopte met alcohol te drinken tot het einde van zijn voetballoopbaan in 1966. Hij liet zich tot Spanjaard naturaliseren, zou al vlug bekend worden als 'Cañoncito Pum' - het kleine donderende kanon - en beleefde, een prachtig duo vormend met Alfredo di Stefáno, een tweede carrière met Real Madrid, waarmee hij vijf kampioentitels veroverde, een Spaanse beker en driemaal de Europese Beker voor Landskampioenen won. Voor Spanje speelde hij vier matchen in de nationale ploeg. De eerste match had plaats op 12 november 1961 tegen Marokko, winst met 1-0. Zijn laatste match voor Spanje had plaats op 6 juni 1962 tegen Brazilië, verlies met 1-2.
Tijdens gans zijn carrière als speler speelde hij 1300 matchen en scoorde 1176 doelpunten.

Een lachende Puskás Ferenc klaar om de Gouden medaille in ontvangst te nemen.
Een lachende Puskás Ferenc klaar om de Gouden medaille in ontvangst te nemen. (http://www.puskas.com/hu/eletrajz.html)
Puskás Ferenc, met mogelijk het beste linkerschot uit de voetbalgeschiedenis. Ferenc aan de zijde van Fritz Walter Puskás Öcsi zijn dribbel
Puskás Ferenc, met mogelijk het beste linkerschot uit de voetbalgeschiedenis.
Ferenc aan de zijde van Fritz Walter, op weg naar de finalematch op de Wereldbeker 1954.
Wanneer Puskás Öcsi zijn dribbel inzet weet de tegenstander vaak niet naar waar zich eerst te draaien. (Aréna 2000)
Spelerslicentie van Ferenc bij REal Madrid. Puskas record.htm
Een spelerslicentie van Ferenc bij Real Madrid, gedateerd van 1 juli 1965.
Puskás IFFHS's wereldrecord-certificaat voor meeste goals in 1ste divisie in the 20ste eeuw. (Image copyright: IFFHS - International Federation of Football History and Statistics)
Een lachende Puskás Ferenc klaar om de Gouden medaille in ontvangst te nemen.
Puskás Ferenc gekwetst van het veld gedragen door Kocsis en Bozsik tijdens een wedstrijd van Budapest Honvéd tege Milan op 26-12-1956.

Ferenc in het maillot van Real Madrid
Puskás Ferenc met Alfredo di Stefáno
Kopa, Rial, di Stefáno, Puskás Ferenc & Gento
Ferenc in het maillot van Real Madrid
Puskás Ferenc met Alfredo di Stefáno
Kopa, Rial, di Stefáno, Puskás Ferenc & Gento
vormden een fameuze voorlijn bij Real Madrid
Real Madrid
Real Madrid:
rechtstaand van links naar rechts:
Domingues, Marquitos, Santamaria, Lesmes, Zarraga en Ruiz
gehurkt: Bueno, Didi, Di Stefáno, Puskás en Gento (foto: Nummer 4)
Puskás als trainer met Panathinaïkos. Puskás Ferenc met de jeugd van Panathinaïkos.
Puskás Ferenc als trainer met Panathinaïkos.
Puskás Ferenc met de jeugd van Panathinaïkos.

Na het stopzetten van zijn spelerscarrière in 1966, zou Puskás zich concentreren op het trainerschap, met bescheiden resultaten weliswaar. Toen zijn goede vriend Bozsik József stierf in 1978, was Puskás, tot eigen spijt, niet aanwezig op diens begrafenis. Hij had inderdaad gezworen nooit meer terug te keren naar Hongarije, door wie hij zich onrecht voelde aangedaan. Maar het was tevens een feit dat Puskás officier bij het leger was toen hij naar Spanje vluchtte in 1956, zodat hij feitelijk als deserteur geboekt stond en aangehouden dreigde te worden bij zijn terugkeer naar zijn geboorteland.
Pas na 25 jaar afwezigheid kwam Puskás in 1981 terug naar zijn geboorteland, na lang aandringen van velen, waaronder Sebes, zijn vrouw Erzsébet, hoogstaande Hongaarse politici en een beroemd Hongaars filmregisseur. Het opzet was hem deel te laten nemen aan een samenkomst van het vroegere Golden Team én aan een filmproject over dat team. Hij werd ontvangen als een held, maar het zou nog 11 jaar duren eer hij zich permanent zou vestigen in Budapest, waar hij nu nog woont. Zijn langdurige afwezigheid had waarschijnlijk alles te maken met de pijnlijke herinneringen die hij had over zijn behandeling in Budapest na de WK nederlaag van 1954 én zijn schorsing van één jaar door de Hongaarse Voetbalbond, na zijn niet-terugkeer uit het buitenland begin 1957. Deze schorsing werd door de FIFA wereldwijd uitgebreid tot anderhalf jaar.
Na zijn definitieve terugkeer werd hij in 1993 interim trainer van de Hongaarse nationale ploeg gedurende drie maand voor de kwalificatiematchen voor de Wereldbeker 1994. De Hongaren wonnen slechts twee van hun acht matchen en slaagden er dus niet in zich te kwalificeren voor de finales in Amerika, maar een grote nationale held was vergeven voor wat vroeger gebeurde. Nadien bleef hij actief voor de Hongaarse voetbalfederatie, nooit moe om anekdotes te vertellen, terend op zijn rijk voetbalverleden.

Puskás Ferenc met zijn autobiografie. Ferenc en Erzsébet bekijken het fotoboek 'Puskás', Mooi schilderij van Puskás Ferenc.
Ferenc en Erzsébet bekijken het fotoboek 'Puskás',
van Szöllosi György.
Mooi schilderij van Puskás Ferenc.

In 1997 kreeg hij de 'Olympic Merit Award' van het Internationaal Olympisch Comité. Nog in het begin van 1997 ontving hij een award op het 'Football Gala of the Century' in Munchen, als diegene die de meeste doelpunten scoorde in de wereld: 512 tijdens 528 competitiewedstrijden (voor Kispest, Budapesti Honvéd en Real Madrid), gebaseerd op de data van de Duitse organisatie die de statistische gegevens van het voetbal bijhield (zie bovenstaande afbeelding van zijn wereldrecordcertificaat afgeleverd door het IFFHS.
In 1999 kreeg hij de titel van 'Honorary Ambassador of Hungarian Sports' en in 2001 werd hij verkozen tot beste mannelijke sportman van de 20ste eeuw bij een stemming georganiseerd door Nemzeti Sport onder de auspiciën van het Hongaars Olympisch Comité.
Uit respect voor hem zal zijn voormalige club Honvéd zijn rugnummer 10 nooit meer aan een andere speler toekennen.
Op zijn 75ste verjaardag in 2002, herdoopte de Hongaarse regering het grootste voetbalstadion van Hongarije, het 'Budapest Népstadion', in het 'Puskás Ferenc Stadion'.
Hij was sinds 2000 gehospitaliseerd in het Kútvölgyi-korház (=Ziekenhuis van de Bronvallei) in Budapest wegens arteriosclerose, maar hield er aan aanwezig te zijn bij de inhuldigingsplechtigheden. Hij zou er een aantal grootheden opnieuw ontmoeten, zoals Alfredo di Stefáno, Emilio Butragueno, Grosics Gyula en Buzánszky Jenõ, naast andere hoogwaardigheidsbekleders en spelers.
Puskás leed tevens aan een vorm van de ziekte van Alzheimer, waarbij een 24 uur medisch toezicht nodig is. Om aan de ziekenhuiskosten voor de behandeling van zijn ziekte tegemoet te komen, werd op zondag 14 augustus 2005 in het 'Puskás Ferenc Stadion', voor ongeveer 50.000 toeschouwers, een benefietwedstrijd gespeeld tussen Real Madrid en het 'Puskás All-Stars XI team onder leiding van bondscoach Lothar Matthäus (lees hierover verder in bijgaand artikel) .

POSTZEGELS met PUSKÁS FERENC
Postzegel van Puskás.
Postzegel van Puskás.

 

ERELIJST :

Puskás Ferenc, 75 jaar
Puskás Ferenc, 75 jaar op 2 april 2002, maar nog steeds verliefd op het voetbal.

Club:

* Vijfmaal Hongaars Kampioen met Kispest Honvéd: 1949-1950, 1950, 1952, 1954 en 1955
* Viermaal Hongaars topscorer met Kispest Honvéd: 1947/48 (50 doelpunten), 1949/50 (31), 1950 (25) en 1953 (27)
* Europees topscorer (nu Gouden Bal) met Kispest Honvéd: 1948 (50 doelpunten)
* Beste Hongaarse speler van de eeuw
* Vijfmaal Spaans Kampioen met Real Madrid: 1961, 62, 63, 64 en 65
* Spaanse Beker (Copa del Rey) met Real Madrid: 1962
* Viermaal Spaans topscorer met Real Madrid (Pichichi prijs): 1960, 1961, 1963 en 1964
* Driemaal Europese Beker voor Landskampioenen met Real Madrid: 1959, 60 en 66
* Intercontinentale Beker voor Clubs met Real Madrid: 1960
* Tweede in de Gouden Bal 1960
* 372 matchen en 312 doelpunten voor Real Madrid
* 4de beste Europese speler van de eeuw (IFFHS - International Federation of Football History and Statistics)
* 6de beste speler van de eeuw (IFFHS)
* Best scorende speler van de 20ste eeuw (IFFHS)
* Enige speler die ooit 4 doelpunten scoorde tijdens de finale van een Europese Beker voor Landskampioenen (1960 met Real Madrid tegen Eintracht Frankfurt in Hampden Park voor 135.000 toeschouwers).

Karikatuur van Puskás Ferenc. Karikatuur van Puskás Ferenc.
Karikaturen van Puskás Ferenc.
(http://tonio.uw.hu/sportolok.html)

Nationaal elftal Hongarije :
* Olympisch Kampioen Helsinki 1952 (5 gespeelde matchen, 4 doelpunten gescoord)
* Tweede Wereldbeker Zwitserland 1954 (3 gespeelde matchen, 4 doelpunten)
* Winnaar Dr. Gerõ-Svehla Cup editie 1948-1953 (zeven matchen gespeeld)
* 85 caps
* 84 doelpunten

Nationaal elftal Spanje :
* 4 caps voor het Wereldkampioenschap 1962 in Chili: een kwalificatiematch tegen Marokko (1-0 winst op 12/11/1961) en drie matchen in Chili tegen Tsjecho-Slowakije (0-1 verlies op 31/5/1962), Mexico (1-0 winst op 3/6/1962) en Brazilië (1-2 verlies op 6/6/1962)

Als Trainer:
* Finalist met Panathinaikos op de Europese Bekerfinale 1971 tegen Ajax op Wembley (verlies met 2-0)
* Kampioen van Griekenland met Panathinaikos in 1971 en '72
* Kampioen van Griekenland met AEK Athene in 1979
* Kampioen van Australië met Panhellenic Melbourne in 1991
* Bekerwinnaar van Australië met Panhellenic Melbourne in 1990

Andere onderscheidingen:
* 'Olympic Merit Award' van het Internationaal Olympisch Comité in 1997.
* In 1997 een Award op het 'Football Gala of the Century' in Munchen, als diegene die de meeste doelpunten scoorde in de wereld: 489 tijdens eerste klasse kampioenschapmatchen.
* Titel van 'Honorary Ambassador of Hungarian Sports' in 1999.
* In 1999 werd Puskás tot zesde beste speler van de 20ste eeuw verkozen, na Pele, Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Di Stefano en Diego Maradona.
* Beste mannelijke sportman van de 20ste eeuw bij een stemming georganiseerd door Nemzeti Sport onder de auspiciën van het Hongaars Olympisch Comité in 2001.
* Om de 50ste verjaardag van de UEFA te vieren in 2004, dienden alle aangesloten leden elk één van hun eigen spelers als uitgesproken beste voetballer van de laatste 50 jaar aan te duiden (1954-2003). Deze 52 spelers werden beschouwd als de 'Golden Players'. De lijst werd bekend gemaakt in november 2003 en erkend door het hoofdkwartier van de UEFA in Nyon. Voor Hongarije werd Puskás Ferenc aangeduid!
* In 2006 werd Ferenc door Golden Foot web site als 'All time' legende opgenomen. Het betreft hier spelers die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van het voetbal.


Reunie 1995 'Népstadion' in Budapest omgedoopt tot het 'Puskás Ferenc Stadion'.

Reunie 1995:
Szusza Ferenc, Tóth II József, Grosics Gyula, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán en Várhidi Pál
zittend: Buzánszky Jénõ, Aján Tamás (Voorzitter Olympisch Comité ) en Hidegkuti Nándor.

In 2002 werd het 'Népstadion' in Budapest door de regering omgedoopt tot het 'Puskás Ferenc Stadion'.

  Puskás 75 jaar. Puskás 75 jaar.  
In 2005, bij zijn 78ste verjaardag ontving Puskás gelukwensen op zijn ziekenhuiskamer,
in aanwezigheid van zijn echtgenote Erzsébet.
Foto links: zijn oude ploegmakkers Buzánsky Jenõ en Grosics Gyula ontbraken niet.
Foto rechts: hij ontving bloemen van Berzi Sándor, de secretaris-generaal van de Hongaarse Voetbalbond (MLSZ).


In 2014 werd het 'Pancho Arena' in Felcsút in gebruik genomen door de club Puskás Akadémia FC. De naam van het stadion is afgeleid van de bijnaam van Puskás Ferenc in de tijd dat hij in Spanje bij Real Madrid speelde.

De 'Pancho Aréna'. De 'Pancho Aréna'.
De 'Pancho Aréna'.
De 'Pancho Aréna'.


Overlijden op 17 november 2006.
Puskás Ferenc werd op woensdag 13 september 2006 opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van het Kútvölgyi korház in Budapest.
Niettegenstaande alle goede zorgen overleed Puskás Ferenc op 17 november 2006, om 7 uur 's morgens plaatselijke tijd, in het Kútvölgy Hospitaal. De doodsoorzaak lag bij cardiovasculaire en ademhalingsproblemen veroorzaakt door een longontsteking.
Puskás werd postuum bevorderd tot brigade-generaal.
Zijn begrafenis vond plaats op zaterdag, 9 december 2006. Het stoffelijk overschot van Puskás Ferenc werd bijgezet in de crypte van de Szent István Bazilica.

PUSKÁS    OVERLEDEN...

Puskás Ferenc overleden.

...17 november 2006...
Voor verdere informatie over het overlijden van Puskás Ferenc:
klikken op onderstaande button.




Het graf van Puskas Ferenc in de crypte van de Szent István Bazilica. de Szent István Bazilica.
Het graf van Puskas Ferenc in de crypte van de Szent István Bazilica.


Huldigingen

Op 2 april 2007 werd aan de ingang van het stadion van Kispest-Honvéd, het 'Bozsik József Stadion', ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van zijn geboorte, een gedenkplaat ingehuldigd van Puskás Ferenc. "Puskas werd hier geboren, hij woonde en studeerde hier, en begon hier ook zijn carrière. Dit is de juiste plaats om zichtbaar te blijven voor zijn bewonderaars en fans." verklaarde burgemeester Gajda Péter. Aanwezig waren nog naast Erzsébet, de weduwe van Ferenc, voormalige Hongaarse voetbalgrootheden Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Várhidi Pál en Rákóczi László.

Gedenkplaat aan het'Bozsik József Stadion'. Gedenkplaat aan zijn voormalige woning
Gedenkplaat aan het'Bozsik József Stadion'.
Gedenkplaat aan zijn voormalige woning
in de Columbus utca 57/a in Budapest.


Precies één jaar na zijn overlijden werd op 17 november 2007 in Budapest de straatnaam van Újtemetõ utca omgedoopt naar hem, en werd de Puskás Ferenc utca. De straat is gelegen in het 19de stadsdistrict Kispest, rechtover het Bozsik József Stadion van Budapest Honvéd, de voormalige club van Puskás. Verder bevinden zich in die straat geen woningen, maar enkel een begraafplaats en een aantal bloemenwinkels. De burgemeester van Budapest, Demszky Gábor, en Gajda Péter, burgemeester van stadsdistrict Kispest, waren aanwezig tijdens het evenement.
Eigenlijk was de straat al in april naar Puskás vernoemd, maar officieel dus pas op 17 november. Aanvankelijk bleek dit onmogelijk daar in Budapest enkel straten vernoemd mochten worden naar personen die minstens 25 jaar overleden waren. In oktober besliste de nemeenteraad van de hoofdstad dat voor Olympische kampioenen en Nobelprijswinnaars een uitzondering gemaakt kon worden. De weg lag dus open om Puskás met een straatnaam te huldigen

17 november 2007: de 'Puskás Ferenc utca' wordt ingehuldigd... 17 november 2007: de 'Puskás Ferenc utca' wordt ingehuldigd...
17 november 2007: de 'Puskás Ferenc utca' wordt ingehuldigd...

Op 23 juni 2007 werd ook al een plein naar Puskás vernoemd in de gemeente Zalaszabar. Op het Puskás Ferenc tér kwam tevens een borstbeeld van de stervoetballer, een kunstwerk van Papp György Zoltán. De inhuldiging van het plein en het beeld werd bijgewoond door een aantal prominenten, zoals Bözsi Erzsébet, de weduwe van Ferenc, Jenõ Buzánszky, medespeler van Puskás in het Gouden Team, en José Emilio Santamaria en Ignacio Zoco Esparza, collega's van Puskás ten tijde van zijn carrière bij Real Madrid. Verder waren ook nog aanwezig: Mészöly Kálmán, Dunai Antal en Szendrei József.

Inhuldiging van het borstbeeld van Puskás Ferenc in Zalaszabar op 23 juni 2007. ...waarbij Erszébet, de weduwe van Puskás Ferenc, voor haar gehuldigde echtgenoot diende te signeren.
Inhuldiging van het borstbeeld van Puskás Ferenc in Zalaszabar op 23 juni 2007...
...waarbij Erszébet, de weduwe van Puskás Ferenc, voor haar gehuldigde echtgenoot diende te signeren.

En op 7 december 2007 werd aan het Ministerie van Defensie een gedenkplaat aan de wereldberoemde Hongaarse voetbalspeler ingehuldigd. Zijn echtgenote Erzsébet, was samen met Kisteleki István, de voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond, en Szekeres Imre, Minister van Landsverdediging, onder de aanwezigen.

op 7 december 2007 werd aan het Ministerie van Defensie een gedenkplaat ter ere van Öcsi bácsi ingehuldigd. op 7 december 2007 werd aan het Ministerie van Defensie een gedenkplaat ter ere van Öcsi bácsi ingehuldigd.
...en op 7 december 2007 werd aan het Ministerie van Defensie een gedenkplaat ter ere van Öcsi bácsi ingehuldigd.

Ter herinnering aan het groot Hongaars sportidool gaven gaven de Hongaarse Posterijen (Magyar Posta) op 24 september 2007 twee herdenkingsblaadjes uit, zonder postwaarde. Eén blaadje met handtekening (hierbij afgebeeld), en één zonder de handtekening van Puskás Ferenc.

Commemoratieve uitgifte van 24/9/2007. Commemoratieve uitgifte van 28/3/2013.
Commemoratieve uitgifte van 24/9/2007...
... en van 28/3/2013
(met opdruk van zijn standbeeld in Óbuda-Újlak).


20 oktober 2009: Puskás Ferenc-Trofee
De Wereldvoetbalbond FIFA zet vanaf december 2009 de speler die het mooiste doelpunt van het jaar heeft gescoord in de bloemetjes.
Dat hebben FIFA-voorzitter Sepp Blatter en Erzsébet Puskás, de weduwe van de overleden Hongaarse legende Puská Ferencs, in aanwezigheid van ondermeer de Hongaarse Bondsvoorzitter Kisteleki István, dinsdag 20 oktober 2009 bekend gemaakt op een persconferentie in Hongarije.
Een comité plaatst de tien mooiste doelpunten van de voorbije jaargang op de FIFA-website. De bezoekers van dat medium bepalen vervolgens wie de winnaar wordt van de 'Puskás Ferenc-Trofee'. De winnaar wordt uiteindelijk op het jaarlijkse FIFA World Player Gala, de eerste maal op 21 december 2009, bekendgemaakt.
"Het is belangrijk dat we de groten uit het voetbal niet zullen vergeten. Ferenc Puskas was niet alleen een zeer talentvolle speler met een indrukwekkende erelijst, hij was ook nog eens een uitzonderlijke persoonlijkheid" verklaarde FIFA-baas Sepp Blatter.

En de eerste naam op de erelijst is, niet per toeval, de Portugese stervoetballer Christiano Ronaldo (https://www.youtube.com/watch?v=N8-Aj4tkElA), die een mooi doelpunt maakte tijdens de wedstrijd Porto-Manchester United in de Champios League. Ronaldo kreeg de trofee uit handen van Erzsébet, de weduwe van Puskás Ferenc.

Erelijst:
2009: Christiano Ronaldo (Portugal) (https://www.youtube.com/watch?v=N8-Aj4tkElA)
2010: Hamit Altintop (Turkije) (https://www.youtube.com/watch?v=GK2zj5ob-wI)
2011: Neymar da Silva Santos Júnior (Brazilië) (https://www.youtube.com/watch?v=93Va6TZhmDQ)
2012: Miroslav Stoch (Slowakije) (https://www.youtube.com/watch?v=6HTQ-VdQoCM)
2013: Zlatan Ibrahimović (Zweden) (https://www.youtube.com/watch?v=RDsxKXa0PbA)
2014: James Rodríguez (Columbia) (https://www.youtube.com/watch?v=GESyL3MkgNU)
2015: Wendell Lira (Brazilië) (https://www.youtube.com/watch?v=et7f0gc9VpY)
2016: Mohd Faiz Subri (Maleisië) (https://youtu.be/4lRTLRCuGkE)

2017: Olivier Giroud (Frankrijk) (https://www.youtube.com/watch?v=adnxnJWemeo)
2018: Mohamed Salah (Egypte) (https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_Pusk%C3%A1s_Award)
2019: Zsóri Dániel (Hongarije) (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Best_FIFA_Football_Awards_2019)
2020: Son Heung-min (Zuid Korea) (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Best_FIFA_Football_Awards_2020#FIFA_Pusk%C3%A1s_Award)
2021: Eric Lamela (Argentinië) (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Best_FIFA_Football_Awards_2021#FIFA_Pusk%C3%A1s_Award)
2022: Marcin Oleksy (Polen) (https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_Pusk%C3%A1s_Award)
2023: Guilherme Madruga (Brazilië) (https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_Pusk%C3%A1s_Award)

Bekendmaking Puskás Ferenc-trofee met Sepp Blatter en Erzsébet Puskás. Puskás Ferenc-trofee 1ste Puskás-trofee
Erzsébet, de weduwe van Puskás, samen met FIFA-voorzitter Sepp Blatter bij de bekendmaking van de creatie van de 'Puskás Ferenc-Trofee' in 2009.
De 'Puskás Ferenc-Trofee'
Ronaldo krijgt de trofee 2009 uit handen van Erzsébet.


Op 1 november 2009 werd in de normaalschool in de Berzsenyi utca in Budapest een buste van Puskás ingehuldigd in bijzijn van zijn weduwe, Erzsébet.

Buste van Puskás in de normaalschool
Buste van Puskás in de normaalschool
in de Berzsenyi utca, Budapest.

In juni 2010 werd ook in Madrid een straat naar Puskás genaamd, de “calle de Ferenc Puskás”. Het zou gaan om een verbindingsstraat tussen de Gran Vía del Sureste Boulevard en de Casa de Tilly Street. Het bestuur van Real Madrid zou aan de basis liggen van deze erkenning.
Er is zelfs in Australië reeds een Puskás Street.


Inhuldiging van het levensgroot standbeeld van Puskás Ferenc in Budapest.
Inhuldiging van het levensgroot standbeeld van Puskás Ferenc in Budapest.

En op 28 maart 2013 werd dan ook nog in Budapest een levensgroot standbeeld van Puskás Ferenc ingehuldigd, in aanwezigheid van ondermeer zijn weduwe, Erzsébet, en Bús Balázs, de burgemeester van Óbuda - Budapest.

Inhuldiging van het levensgroot standbeeld van Puskás Ferenc in Budapest.
Inhuldiging van een standbeeld van Puskás Ferenc in Madrid. (fotó: pfla.hu/Takács József)

Vervolgens werd op woensdag 23 oktober 2013 in het Ciudad Deportivo de Valdebebas (het Valdebebas Sportcentrum), het Real Madrid training complex in Madrid, een bronzen beeld van Ferenc ingehuldigd, in aanwezigheid van Erszébet, zijn weduwe, van dr. Simicskó István, de Hongaarse Minister van Sport, en van Florentino Pérez, de Voorzitter van Real Madrid.

Het standbeeld van Puskás Ferenc in Szentes.
Het standbeeld van Puskás Ferenc in Szentes.

Ook in Szentes werd op 15 november 2013 nog een standbeeld van Puskás Ferenc ingehuldigd. Dit kunstwerk was van de hand van Csík László en werd aan de ingang van het MTVA sportcomplex geplaatst.

De herdenkingsplaat in het Apostolos Nikolaidis Stadion in Athene.
De herdenkingsplaat in het Apostolos Nikolaidis Stadion in Athene.
De tentoonstelling ter ere van Puskás Ferenc in Athene. De tentoonstelling ter ere van Puskás Ferenc in Athene.
De tentoonstelling ter ere van Puskás Ferenc in Athene. Rechts herdenking Champoins League 1971.

Op maandag 2 juni 2014 werd in Athene een herdenkingsplaat voor Ferenc ingehuldigd in het Apostolos Nikolaidis Stadion (thuisbasis van Panathinaikos FC), in aanwezigheid van de Hongaarse Eerste-minister Orbán Viktor en van Erszébet, de weduwe van Puskás. Orbán bedankte toen Griekenland en de fans van het Griekse team Panathinaikos om Puskás toen te omhelzen in een tijd waarin zijn thuisland faalde dit te doen.
Vroeger op de dag was reeds een tentoonstelling geopend in Athene, ter ere van Puskás, het meest beroemde lid van Hongarije's Golden Team uit de jaren '50. Daarin werd ondermeer de wedstrijd van Panathinaikos in de UEFA Champions League Finale 1971 herdacht. De ploeg, gecoached door Puskás Ferenc, was de enige Griekse ploeg die een finale speelde in Europa's meest prestigieuse clubcompetitie. Die wedstrijd eindigde toen op een 2-2 zege van Ajax Amsterdam.

Puskás (gehurkt midden) met het team Signa 1914 op 23 februari 1958. de gedenkplaat ingehuldigd op 14 mei 1958.
Puskás (gehurkt midden) met het team Signa 1914 op 23 februari 1958, met rechts de gedenkplaat ingehuldigd op 14 mei 1958.

In Signa, dichtbij Florence gelegen in Toscanië, Noord-Italië, werd op 2 mei 2016 bekend gemaakt dat de club Signa 1914 nieuwe accomodaties van haar stadion Stadio del Bisenzio ter ere van Puskás naar hem zou noemen. Die inhuldiging, met gedenkplaat, had plaats op 14 mei 2016 bij een wedstrijd tussen Signa 1914 en Empoli. Thans, in 2019, noemen de sportfaciliteiten inderdaad Impiante Sportivo Ferenc Puskás.
Signa koos Puskás omdat hij, als speler van Signa, op 23 januari 1958 deelnam aan een vriendschappelijke wedstrijd tegen Empoli. Op dat ogenblik wou Fiorentina dat Puskás bij haar een contract zou ondertekenen, wat tenslotte niet gebeurde, maar terwijl Puskás wachtte op nieuws speelde hij wat in Signa's kleuren. Signa 1914 won de wedstrijd tegen Empoli met 3-0, maar Ferenc scoorde niet.
Ondertussen kan Signa 1914 claimen dat zij de enige ploeg in Italië is waar Puskás ooit gespeeld heeft.

Puskás Ferenc zou op 1 april 2022 95 jaar oud geworden zijn.
zijn kleindochter Damborena Puskás Mária Réka en zijn achterkleindochter De Juan Damborena Ane.
Puskás Ferenc zou op 1 april 2022 95 jaar oud geworden zijn.
Bij die gelegenheid werd aan zijn kleindochter Damborena Puskás Mária Réka en zijn achterkleindochter De Juan Damborena Ane, het Hongaars staatsburgerschap toegekend.




 

 

 

Terug naar boven