VOETBALSPORT IN HONGARIJE          

     

- pagina 3 -
1 - 2 - 3 - 3EUR - 4- Landscompetities

HET  HONGAARS  VOETBAL  OP  CLUBNIVEAU

Ook op clubniveau waren de successen beperkt.
In de Mitropa Cup, georganiseerd van 1927 tot 1992, die een competitie was onder Centraal-Europese clubelftallen, konden de Hongaarse clubs vijftien maal de Cup winnen. Het ging hier echter wel over een beperkte bekercompetitie, die in feite een voorloper was van de huidige Europese Bekercompetities (hier meer informatie).
Ferencváros TE , Hongarije's beste ploeg, naast MTK (Võrõs Lobogó), Budapest Honvéd en Újpest, won de Beker der Jaarbeurssteden in 1965 (1-0 tegen Juventus, met een doelpunt van Fenyvesi), maar daar houdt de roem mee op.
Ferencváros speelde nog wel een finale voor de Jaarbeursbeker in 1968, waar in twee matchen tegen Leeds United met een 1-0 verlies en een 0-0 gelijkspel de beker aan Leeds moest laten, en een UEFA Bekerfinale in 1975 tegen Dinamo Kiev, tegen wie met 3-0 verloren werd.
MTK Budapest speelde in 1964 ook nog een finale van de UEFA Beker, maar verloor tegen Sporting Lissabon met 1-0.
In 1969 was het Újpest Dózsa dat de finale van de Jaarbeursbeker bereikte, maar het moest de duimen leggen tegen Newcastle United (er werd tweemaal verloren met 3-0 en 2-3). In 1974 bereikte de club de halve finale in de Europese Beker en een halve finale in de Beker der Bekerwinnaars van 1982.

Het team van Ferencvárosi Torna Club, winnaar van de Beker der Jaarbeurssteden 1965.
Het team van Ferencvárosi Torna Club, winnaar van de Beker der Jaarbeurssteden 1965.


Ferencváros TC MTK Budapest Budapest Honvéd Újpest FC Debrecen VSC


RECENTE  ONTWIKKELINGEN

Kampioenschappen en Beker van Hongarije (zie pagina met het huidige competitieverloop)

Eindresultaten Competitie 2015-2016:

LANDSKAMPIOEN VAN HONGARIJE (MAGYAR LABDARÚGÓ-BAJNOK):

Ferencváros TC
Na 33 speeldagen in de Hongaarse OTP Bank Liga NB I eindigde FERENCVÁROSI TC aan de leiding van het klassement met 22 punten voorsprong op de tweede.
FERENCVÁROSI TC
mag dus ook in de volgende Champions League starten in de tweede voorronde.
VIDEOTON FC en DEBRECEN VSC gaan, samen met XXX, als Bekerwinnaar, naar de kwalificatiewedstrijden voor de Europa League.
(zie ook Kampioenen & Bekerwinnaars van Hongarije)
BEKER VAN HONGARIJE (MAGYAR KUPA)
:

Ferencváros TCÚjpest FCOp 7 mei 2016 speelden ÚJPEST FC en FERENCVÁROSI TC de finale van de Hongaarse Voetbalbeker. En FERENCVÁROSI TC won, naast eerst het landskampioenschap gewonnen te hebben met groot meesterschap, ook deze finale. Gera Zoltán tekende het enige doelpunt aan voor zijn club: uitslag 0-1 voor Fradi, dat zo haar Bekerwinst van vorig seizoen verlengde.
Normalerwijze zou ÚJPEST FC, als verliezend bekerfinalist, naar de kwalificatiewedstrijden (1ste voorronde) voor de UEFA Europa League gaan, aangezien bekerwinnaar Ferencváros als landskampioen naar de volgende Champions League gaat. Maar de club voldeed niet aan de vereisten en het was MTK Budapest (vierde in de landscompetitie) die de plaats van Újpest innam.

(zie ook Kampioenen & Bekerwinnaars van Hongarije)

WINNAAR SUPERCUP VAN HONGARIJE (MAGYAR SZUPERKUPA):

Ferencváros TCBij beslissing van de Hongaarse Voelbalbond MLSZ op 14 juli 2016, werd FERENCVÁROSI TC tot winnaar van de Supercup uitgeroepen. De club was zowel Kampioen van Hongarije geworden, als winnaar van de Beker van Hongarije (cfr problemen Újpest FC).
(zie ook Landscompetities 2015-16)

TOPSCORER VAN HONGARIJE (MAGYAR BAJNOKSÁG GÓLKIRÁLYA)
:

BÖDE DánielNa 33 gespeelde wedstrijden van de competitie 2015-2016, eindigde BÖDE Dániel (Ferencváros) aan de leiding voor de titel van topschutter, en dat met 17 doelpunten.
Tweede in de stand eindigden DIAGNE Mbaye (Újpest) en TORGHELLE Sándor (MTK) met 11 doelpunten elk.
(zie ook Topscorers in de Hongaarse Competitie)
Voor de eindstand van de afgelopen competitie 2015-2016:
zie pagina landscompetities

Eindresultaten Competitie 2016-2017:

LANDSKAMPIOEN VAN HONGARIJE (MAGYAR LABDARÚGÓ-BAJNOK):

Logo Budapest Honvéd
Na 33 speeldagen in de Hongaarse OTP Bank Liga NB I eindigde Budapest HONVÉD aan de leiding van het klassement met 3 punten voorsprong op VIDEOTON FC. Landskampioen HONVÉD mag dus in de volgende Champions League starten in de tweede voorronde.
VIDEOTON FC en VASAS FC gaan, samen met FERENCVÁROSI TC, als Bekerwinnaar (of als verliezend Bekerfinalist), naar de kwalificatiewedstrijden voor de Europa League.
(zie ook Kampioenen & Bekerwinnaars van Hongarije)
BEKER VAN HONGARIJE (MAGYAR KUPA)
:

Ferencváros TCVasas FCOp 31 mei 2017 spelen VASAS FC en FERENCVÁROSI TC de finale van de Hongaarse Voetbalbeker.

(zie ook Kampioenen & Bekerwinnaars van Hongarije)

WINNAAR SUPERCUP VAN HONGARIJE (MAGYAR SZUPERKUPA):

Ferencváros TCVasas FCLogo Budapest HonvédDe Supercup van Hongarije zal gespeeld worden door de winnaar van de Bekerfinale tussen VASAS FC en FERENCVÁROSI TC en de landskampioen van het seizoen 2016-2017 Budapest HONVÉD .
(zie ook Landscompetities 2016-17)

TOPSCORER VAN HONGARIJE (MAGYAR BAJNOKSÁG GÓLKIRÁLYA)
:

EPPEL MártonNa 33 gespeelde wedstrijden van de competitie 2016-2017, eindigde EPPEL Márton (Budapest Honvéd) aan de leiding voor de titel van topschutter, en dat met 16 doelpunten.
Tweede in de stand eindigde SCEPOVIC Marko (Videoton FC) met 13 doelpunten.
(zie ook Topscorers in de Hongaarse Competitie)
Voor de eindstand van de afgelopen competitie 2016-2017:
zie pagina landscompetities

Op nationaal niveau wordt het kampioenschap in eerste divisie thans gespeeld met zestien ploegen. Na afloop van het seizoen 2003-2004 werd Ferencváros opnieuw kampioen vóór Újpesti.
In die eerste divisie was het eens zo vermaarde Budapest Honvéd toen zelfs niet meer aanwezig; de club speelde in het seizoen 2003-2004 in tweede divisie, die uit achttien ploegen was samengesteld. Ze werden er dat seizoen kampioen om zodanig opnieuw naar eerste divisie te promoveren.
Op 5 mei 2004 speelde Budapest Honvéd wel de finale van de Magyar Kupa (Hongaarse Voetbalbeker) tegen Ferencváros in het Puskás Ferenc Stadion, voor 4.000 toeschouwers (!). Ferencváros was groot favoriet (19 maal winnaar van de beker en 8 maal verliezend finalist) tegen Honvéd (8 maal winnaar en 13 maal verliezer) en zou die favorietenrol ook waarmaken. Uitslag: 3-1 in het voordeel van Ferencváros (hun 20ste Bekerzege).
Na het seizoen 2004-2005 werd Debreceni VSC-AVE Ásványvíz (Debreceni Vasutas Sport Club) tot landskampioen gekroond en in de finale voor de Beker van Hongarije versloeg Matáv FC Sopron op 11 mei 2005 de vorige bekerwinnaar Ferencvárosi TC met 5-1.
Ook het seizoen 2005-2006 werd afgesloten met Debreceni VSC-AVE Ásványvíz als landskampioen, door op de laatste speeldag nog over Újpest FC te wippen, dat op de 30ste, en laatste, speeldag thuis tegen FC Féhervár met 1-3 verloor en zo de kans miste om acht jaar na hun laatste titel opnieuw landskampioen te worden. Datzelfde Féhervár had ondertussen op 17 mei 2006 reeds de Beker gewonnen, door Vasas Budapest te verslaan met de penalty's, na een 2-2 gelijkspel.

Lipcsei Péter spreekt de ontgoochelde supporters van Ferencváros toe.Kort voor de start van het kampioenschap seizoen 2006-2007 maakte de MLSZ op dinsdag 25 juli 2006 de degradatie van Ferencváros TC naar tweede divisie bekend, wegens het niet voldoen aan de licentievoorwaarden (niet weggewerkte schulden). Het clubbestuur en de buitenlandse investeerders leken hier geen goede beurt te maken. De 'Zöld Sasok' (Green Eagles) moesten het dus in tweede klaren.
De meeste Hongaarse clubs dienen aan dergelijke financiële moeilijkheden het hoofd te bieden, maar de problemen waren daar toen niet zo accuut als bij Ferencváros!
Pas op het einde van het seizoen 2008-2009 kon Ferencváros de NB II terug verlaten richting eerste divisie, na kampioen gespeeld te hebben van de Oostelijke Groep (Keleti Csoport).
En na het seizoen 2015-2016 werd Ferencvárosi terug tot landskampioen gekroond, met niet minder dan 22 punten voorsprong op haar naaste achtervolger, Videoton FC. Het was sinds het seizoen 2003-2004 geleden dat de club nog eens Kampioen van Hongarije werd.

Niet alleen Ferencváros, in 2006, moest als gevolg van financiële problemen naar de tweede divisie dalen, in het seizoen 2007-2008 viel Sopron FC hetzelfde lot ten deel. Door een beslissing van de MLSZ van 4 januari 2008 werd, om financiële redenen (betalingsachterstand van belastingen, spelers en ander personeel van de club), de licentie ingetrokken van FC Sopron (nog Bekerwinnaar in Hongarije in 2005), terwijl de club ook geen transfers meer mocht verrichten. De club uit het Westen van Hongarije, die verkoos geen beroep aan te tekenen, bleef het seizoen wel in de rangschikking van de 1ste divisie opgenomen, maar als 16de met 0 punten, terwijl al hun nog te spelen wedstrijden als winst werden verrekend voor hun onderscheiden tegenstrevers (forfaitscores 3-0).

Wijzigingen Landscompetitie
Vanaf het seizoen 2015-2016 zou de landscompetitie er grondig anders uitzien. Inplaats van een NB I met 16 ploegen wordt er vanaf dan met 12 ploegen gespeeld. Het doel van de MLSZ is enerzijds het spelpeil van het Hongaarse eersteklasvoetbal op te krikken en ook om de jeugd meer kansen te geven om op topniveau te spelen. Anderzijds is het ook nog de bedoeling de financiële toestand van de clubs gezond te krijgen.
In de eerste 22 wedstrijden speelt elk team tegen elkaar in thuiswedstrijden en op verplaatsing. In resterende 11 matchen spelen de zes teams die vorig seizoen op de eerste zes plaatsen eindigden 6 thuiswedstrijden spelen en vijf op verplaatsing. De overige zes teams spelen vijf wedstrijden thuis en zes op verplaatsing.
Vier clubs die het vorige seizoen 2014-2015 nog actief waren in de NB I bekwamen geen licentie voor de Nemzeti Bajnokság I (kortom NB I), noch voor de NB II in de landscompetitie 2015-2016, omdat zij niet aan de verstrengde voorwaarden voldeden.
Dit waren: Nyíregyháza Spartacus FC en Gyõri ETO FC die naar de NB III degradeerden, terwijl Kecskemét TE en Pécsi MFC-MATIAS naar de NB IV werden gezet.
Deze clubs dienen dus in lagere reeksen uit te komen en de nodige stappen te zetten om later alsnog aan de licentievoorwaarden te voldoen, wat hun dan zou toestaan om eventueel de stappen te kunnen zetten voor een terugkeer naar de hogere afdelingen.Voor wat betreft de Europese Clubresultaten

Sinds het seizoen 2006-2007 van de Hongaarse voetbalcompetitie worden ook de resultaten van de wedstrijden gespeeld door Hongaarse clubelftallen op een aparte pagina bijgehouden.

In 2006-2007 werd nog in drie Europese competitieswedstrijden gespeeld:
   * UEFA Intertoto Cup
   * UEFA Cup
   * UEFA Champions League

In 2008 werd de laatste Intertoto Cup gespeeld. Op 30 november 2007 werd door het Uitvoerend Comité van de UEFA besloten dat dit toernooi per 2009 zou worden opgeheven. Vanaf 2009 zouden de teams die zich anders voor de Intertoto plaatsten, zich nu direct plaatsen voor eerste (van vier) kwalificatierondes van de nieuwe UEFA Europa League, een samenvoeging van de UEFA Cup en de UEFA Intertoto Cup. Aan de UEFA Champions League werd niet geraakt.

Vanaf het seizoen 2009-2010 werden dus nog slechts twee competities behouden: de UEFA European League en de UEFA Champions League.

Voor de resultaten van deze competities klik op onderstaand icoontje: