VOETBALSPORT IN HONGARIJE          

     

- pagina 2 -
1 - 2 - 3 - 3EUR - 3EUR b - 4 - 5 - Landscompetitie Mannen - Vrouwencompetitie


Het Golden Team.
Het Golden Team.
Van links naar rechts:
Lóránt, Buzánszky, Hidegkuti, Kocsis, Zakariás, Czibor, Bozsik en Budai (gehurkt:) Lantos, Puskás en Grosics
Van links naar rechts:
Kocsis, Budai, Zakariás, Lantos, Buzánszky, Bozsik, Czibor, Hidegkuti, Lóránt, Grosics en Puskás.

De Magic Magyars waren onbetwist favoriet voor de WB van 1954 in Zwitserland. Van Belfast, Londen tot Melbourne stonden zij bovenaan bij de bookmakers. Coach Sebes verdeelde zijn tijd tussen het ministerie van sport en de nationale ploeg. Hij liet de veldtraining veelal over aan Mandi Gyula.
In de eerste ronde scoorde Hongarije al meteen, ter intimidatie, zeventien maal: 9-0 tegen Zuid-Korea en 8-3 tegen West-Duitsland. In die laatste wedstrijd tackelde Werner Liebrich op brute wijze Puskás Ferenc. De blessure belette de majoor het meespelen in het vervolg, al nam hij (on)voldoende fit wel deel aan de finale.
In de kwartfinales ontaardde het treffen met Brazilië in een schandalige vertoning, altijd gebrandmerkt als de slag van Bern. Bozsik en twee Brazilianen werden uit het veld gestuurd, het publiek bekogelde de Brazilianen met het ergste vuil en na de 4-2 winst van Hongarije moesten de Zuid-Amerikanen zich verschansen in de kleedkamer. Overal werd schande gesproken van dit gewelddadig optreden.
Een verademing was de halve finale tegen Uruguay, zowel qua voetbal als qua gedrag van de spelers. In Lausanne schoof Hongarije, zoals verwacht, door naar de finale. Het was overigens de eerste nederlaag van de regerende wereldkampioen op de WB en pas gerealiseerd in de verlenging. Na 2-2 zorgde Kocsis voor 4-2 en voerde zijn persoonlijke productie op tot tien treffers.
In de eindstrijd leek niets mis te kunnen gaan tegen West-Duitsland, immers toegetakeld in de eerste ronde. Maar drie zaken speelden de gedoodverfde winnaars parten. Tegen de wens in van de coaches Sebes en Mandi eiste Puskás dat hij zou worden ingezet. Te laat bleek dat hij onvoldoende genezen was. Coach Sepp Herberger had zijn maatregelen getroffen na de les in de eerste ronde en paste een tactiek toe die de Hongaren na rust in verwarring bracht. En de regen betekende een laatste nadeel voor de favoriet. In acht minuten tijd tilde Puskás en Czibor hun ploeg naar 2-0. Maar eerste Morlock en daarna tweemaal Rahn gaven de finale een onverhoedse wending. West-Duitsland demoraliseerde met een tweede treffer van Rahn het Hongaarse meesterschap (3-2).
Het zou de enige nederlaag zijn in een serie van 48 interlands tussen 1950-1956, precies op het meest beroerde moment. Het voetbal benaderde de allerhoogste perfectie en anticipeerde op de later over de wereld uitgewaaierde 4-2-4 strategie. Zelden stroomden zoveel specialisten in één elftal samen. Doelman Grosics assisteerde zijn defensie al als een soort extra libero, ver en snel uitlopend. Stopper Lóránt Gyula had aan zijn rechterzijde Buzánszky Jenõ en op links Lantos Mihály. Bozsik József op rechts en Zakariás József bestreken het middenveld, waar Hidegkuti Nándor zich vaak liet terugzakken om ruimte te maken voor Puskás Ferenc. Voorin wachtte Kocsis Sándor, bijgenaamd het gouden hoofd, op de voorzetten van de vleugels Budai II Lázsló en Czibor Zoltán. Het was een toevallig wonder van stuk voor stuk technische en tactisch elkaar volmaakt aanvullende sterren.
In 1956 rolden in november de Russische tanks door de straten van Boedapest. De invasie mobiliseerde het afgrijzen van heel de wereld. Velen vluchtten, onder wie Puskás, Kocsis en Czibor. Het trotse team spatte uit elkaar.
En de gebeurtenissen van 1956 kostten Hongarije ook nog haar volgende generatie! Het nationale jeugdteam was op rondreis en zij kwamen nooit terug. Zo speelde die generatie in het buitenland en Hongarije diende tot in de jaren '60 te wachten om terug een zeker niveau te halen... De nationale ploeg had zich wel nog kunnen plaatsen voor de Wereldbeker van 1958 in Zweden, maar een tijdperk was afgesloten.

Voor nadere gegevens over de periode 1949-1956, dé periode van het Wonderteam, zie het apart hoofdstuk "Golden Team - Aranycsapat", met details over alle wedstrijden die in die tijdspanne gespeeld werden.



Gedenkplaat aan de Zetel van de Hongaarse Voetbalbond.
Gedenkplaat aan de Zetel van de Hongaarse Voetbalbond, ingehuldigd op 23 oktober 2006 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Hongaarse revolutie.

Gevolgen van de Revolutie voor de Hongaarse spelers:

Tijdens die revolte van oktober-november 1956 besliste de regering dat de beste Hongaarse voetballers beter naar het buitenland vertrokken, om hen te beschermen tegen mogelijke gevolgen van de revolutie. Zo werden de twee op dat ogenblik beste ploegen van Hongarije, Honvéd en MTK, op rondreis door Europa gezonden. Honvéd zou zo ook haar verplichtingen kunnen nakomen voor de Beker der Landskampioenen en haar match kunnen spelen tegen Bilbao.
Maar eenmaal weg uit hun land werden de Hongaarse spelers overstelpt met aanbiedingen om in het buitenland te komen spelen. Eind november werd ook Grosics, die dan voor Tatabánya speelde, door Honvéd als gastspeler uitgenodigd om de ploeg te versterken, omdat beide doelwachters van de ploeg gekwetst waren.
Toen Honvéd in Brussel verbleef voor de terugmatch tegen Bilbao, kreeg de ploeg een aanbod van de Braziliaanse federatie om in Zuid-Amerika een aantal matchen te komen spelen. Maar de Hongaarse regering was hier formeel tegen en gaf geen toelating. De FIFA echter gaf wel zijn toelating en de ploeg, waar ook nog Lantos en Sándor, van MTK, en Szusza, van Újpest, bijgekomen waren, vertrok na veel moeilijkheden op rondreis naar Zuid-Amerika, die van begin januari 1957 tot eind februari zou duren. Ondertussen was MTK met haar spelers, waaronder Hidegkuti, al teruggekeerd naar Hongarije.
Terug van haar Zuid-Amerikaanse rondreis kwam Honvéd op 23 februari 1957 in Oostenrijk aan, waar de spelers vernamen dat de Hongaarse autoriteiten hen aanmaanden onmiddellijk terug te keren naar Hongarije, waar hen de nodige disciplinaire maatregelen zouden wachten.
Dit leidde tot moeilijke beslissingen onder de spelers. De meerderheid zou gevolg geven aan de oproep van de regering en terugkeren, maar anderen weigerden. Kocsis en Czibor vertrokken al vlug richting Spanje en ook Puskás, die strenger gestraft zou worden dan de anderen omdat hij de ploegkapitein was, reisde met zijn vrouw en kind naar Italië.
De drie spelers kregen van de Hongaarse federatie een speelverbod van één jaar, bevestigd door de FIFA. Voor Puskás echter werd op aanvraag van de Hongaarse federatie die straf door de FIFA verlengd tot anderhalf jaar. In Italië slaagde hij er niet in een contract te krijgen (te dik, te oud) en even werd getracht om de drie geschorste spelers (Kocsis, Czibor en Puskás) “uit te lenen” aan Manchester United, die zeven van haar beste spelers verloren had in de vliegtuigramp van 2 februari 1958 in Munchen. Het was uiteindelijk Emile Osterreicher, voormalig penningmeester van Honvéd en nu technisch directeur bij Real Madrid, die in 1958 Santiago Bernabeu, de voorzitter van Real, kon overtuigen Puskás een contract van vijf jaar aan te bieden.
Hij zou er nog jaren schitteren, zoals ook Kocsis en Czibor nog mooie tijden beleefden bij FC Barcelona....



In 1962, vier jaar later dus, ging het alweer iets beter op de WB in Chili, met een uitschakeling in de kwartfinales tegen Tsjecho-Slowakije. Nieuwe aanvallers als Tichy Lajos van Honvéd, Albert Flórián van Ferencváros en Bene Ferenc van Újpest moedigden de comeback aan, al zouden de diamanten jaren van 1950 nimmer meer herleven. Hongarije imponeerde met goud op de Olympische Spelen van 1964 (Tokio) en van 1968 (Mexico), en met nog één keer zilver op de Spelen van 1972 (Munchen). Slechts in 1996 zou Hongarije nog eens aanwezig zijn op de Olympische Spelen. Het resultaat was abominabel. Met drie verliespartijen in de eerste ronde (Nigeria 1-0, Brazilië 3-1 en Japan 3-2) was het avontuur snel voorbij.


Voor de Olympische Spelen kwalificeerde Hongarije zich 9 maal: met uitstekende resultaten tussen 1952 en 1972


Aan de Wereldbekers zou Hongarije in totaal 9 maal deelnemen, met een niet al te gunstig algemeen resultaat.


Voor de Europese Kampioenschappen kon Hongarije zich slechts driemaal kwalificeren.

Bene FerencAlbert FlóriánGoalgetter Bene Ferenc van Újpest trok de rijke traditie door van de Hongaarse durf en wilskracht. In Tokio werd hij topscorer van het Olympisch onderdeel. Albert en Bene stuurden Hongarije naar de WB van 1966 in Engeland. Daar sneuvelde het in de kwartfinales uitgerekend tegen Rusland, de indringer in de geleidelijk meer liberale politiek. De Hongaren shockeerden in hun groep Brazilië, dat in Zweden en Chili tot wereldkampioen geridderd was. Een ongrijpbare Albert Flórián fundeerde de 3-1 zege op de Zuid-Amerikanen, die node Pelé zagen uitvallen.
In Mexico 1970 en West-Duitsland 1974 ontbrak de lieveling van vroeger. De gevolgen van de afbraak na de Russische inval deden zich voelen. Hoewel Ferencváros als eerste Oost-Europese club in 1964 de Jaarbeursbeker won, gleed het Hongaarse voetbal toch onstuitbaar af.
Pas op de WB van 1978 in Argentinië had het de ergste ellende achter de rug. Hervormingen (de autoriteiten krompen overigens voor 1982-1983 de hoogste divisie nog verder in en tolereerden het professionalisme alleen nog maar voor die klasse) resulteerden in een lichting met revelaties als Nyilasi Tibor en Törõcsik Andras. Het duo kon de ploeg nog niet dragen in Argentinië, waar Hongarije werd ingedeeld in de sterkste poule met Italië, het gastland Argentinië en Frankrijk. Tegen Argentinië zond de Portugese scheidsrechter Garrido da Silva zowel Nyilasi als Törõcsik voortijdig naar de kleedkamer.
Beiden wilden zich sportief wreken op de WB 1982 in Spanje. Daar beschikte bondscoach Mészöly Kálmán, tussen 1961-1971 zelf 61-voudig international, over zo'n beetje hetzelfde materiaal als dat van het vorige wereldkampioenschap. Ondertussen vier jaar ouder en meer ervaren. Versterkt met in het buitenland geharde profs als Muller Sándor (Hercules in Spanje), doelman Mészáros Ferenc (Sporting Lissabon), de verdedigers Martos Gyözö (Waterschei in België), Balint Lázsló (Toulouse in Frankrijk) en de in België weer opgefleurde Fazekas László (Antwerp).Veel zou er in Spanje, waar zij ondergebracht werden in een poule met België en Argentinië, afhangen van aanvaller Törõcsik Andras. Bijna verongelukt in zijn auto na overmatig drankgebruik, geweerd bij de nationale ploeg, maar gerehabiliteerd om de verwachtingen in eigen land waar te maken. Chauvinistisch vergeleek Hongarije dat team met dat van Puskás, Hidegkuti, Bozsik en Hidegkuti. Het resultaat was dat de ploeg de eerste ronde niet overleefde. Na een overwinning op het onmondige El-Salvador met 10-1, zouden een nederlaag tegen Argentinië (4-1) en een gelijkspel tegen België (1-1) het eind van hun illusies betekenen.
In 1986 wist Hongarije zich een laatste maal te plaatsen voor een Wereldbekertornooi, ditmaal in Mexico. Ook hier was weinig roem te behalen en opnieuw een uitschakeling in de eerste ronde was het resultaat. Hongarije verloor met 6-0 van de Sovjet-Unie, won wel nog tegen Canada met 2-0, maar verloor dan opnieuw tegen Frankrijk met 3-0.

Ook in 2006 was Hongarije niet aanwezig op de Wereldbeker in Duitsland. Door op 7 september 2005 met 0-1 thuis te verliezen van Zweden, waren de Magyaren definitief uitgeschakeld in Groep 8 van de Kwalificatieronde! Het Hongaarse Voetbal vierde zijn 100-jarig bestaan in 2002 en legde in de laatste vier decades dus een lange weg af, maar spijtig genoeg in de verkeerde richting. Omwille van de fameuze 'Magical Magyars' van de jaren '50, zal Hongarije steeds een speciale plaats bekleden in de voetbalgeschiedenis. Dit was ontegensprekelijk het beste team van zijn tijd, maar de Hongaarse opstand van 1956 betekende het einde van die uitzonderlijke ploeg.

Op zondag 1 april 2007 werd in Boedapest de 'Puskás Ferenc Voetbalacademie' officieel geopend, genoemd naar de recent overleden voetballegende, die op 2 april zijn 80ste verjaardag zou gevierd hebben.
Andy Roxburgh, technisch directeur van de UEFA, nam deel aan de ceremonie en bracht hulde aan Puskás in naam van de nieuwe voorzitter van de UEFA,
Michel Platini.
Ook voormalig eerste minister van Hongarije, Orban Viktor, alsook Grocsis Gyula en Buzánszky Jenõ, de laatste twee overlevenden van het Golden Team, woonden de ceremonie bij.
Voetbalautoriteiten hopen dat deze nieuwe academie zal bijdragen tot een heropleving van het Hongaarse voetbal, waarvan het nationaal team nooit meer de toppen van Puskás' glorieuze dagen uit de jaren '50 bereikte.
De nationale ploeg heeft inderdaad ondertussen ook al weinig kans zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap 2008, na een reeks slechte resultaten, waaronder de vernederende nederlaag tegen Malta.
De laatste maal dat Hongarije zich nog kon kwalificeren voor een groot toernooi dateert al van 1986, waarbij zij in de eerste ronde van de Wereldkampioenschappen in Mexico werden uitgeschakeld.
Met het clubvoetbal gaat het al niet veel beter, met veel teams die in verouderde stadions spelen voor slechts enkele duizenden toeschouwers en uitgeschakeld worden in de eerste rondes van de onderscheiden Europese competities ...

MLSZ, 4 april 2007. Op de laatste bestuursvergadering van de Hongaarse Voetbalbond werd beslist over te gaan tot de bouw van Europa's meest up to date trainingscentrum in Telki (gelegen op 21 km ten westen van Boedapest). Het trainingscentrum zal 68 kamers omvatten, 4 speelvelden, een sportstadion, een redelijke medische dienst en een aantal assistenten.
De FIFA en de UEFA financieren deze investering die meer dan 2.5 thousand million HUF (meer dan 13 miljoen EUR) zou bedragen. Indien de werkelijke kosten meer zouden bedragen, zal deze meerkost dienen gefinancierd door bankkredieten of andere financieringsbronnen.

Op 5 mei 2009 werd het centrum met een officiële openingsplechtigheid voor geopend verklaard, in aanwezigheid van ondermeer Bondsvoorzitter Kisteleki István, FIFA Voorzitter Sepp Blatter en UEFA Voorzitter Michel Platini. De officiële naam van het sportcomplex is "GLOBAL FOOTBALL PARK & SPORTHOTEL".
Thans komen de hardwerkende dagen aan wanneer de crème van het Hongaarse voetbal start met het ingebruik nemen van de velden, de sportterreinen en de bijhorende diensten, dit alles met de meest moderne uitrusting.

Kisteleki, Blatter en Platini.
Op de openingsceremonie 5 mei 2009: Kisteleki, Blatter en PLatini (foto: MLSZ).

Op vrijdag 23 november 2012 sloten vijf landen een samenwerkingsverdrag af, met als doel samen aan de ontwikkeling van het voetbal te werken, namelijk Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Polen, en Oostenrijk.

De ondertekening van het samenwerkingsverdrag van 23 november 2012
De ondertekening van het samenwerkingsverdrag van 23 november 2012 (foto: MLSZ).