RESULTATEN bij de  UEFA  NATIONS  LEAGUE

Logo Nations League



NATIONS LEAGUE BEKER

* De Nations League beker is gebaseerd op het competitielogo, en is in het Zwitserse Lausanne onthuld tijdens de loting van het seizoen 2018/2019.

* De beker is op het podium onthuld door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, in aanloop naar de loting.

* De trofee is geïnspireerd door het logo van de nieuwe landencompetitie. De vlag, die staat voor alle 55 leden van de Europese voetbalbond die deelnemen aan de Nations League, is elegant rondom de vlaggenstok gewikkeld. De beker is geheel gemaakt van solide zilver, met binnenin de kleuren van de competitie. De beeltenis van deze kleuren op het zilveren oppervlak is één van de karakteristieken die deze beker uniek maken.

* "Het eerste wat we wilden is dat mensen zich afvroegen waar de beker voor staat, namelijk het hijsen van de eigen vlag als het hoogtepunt van elk land," zei creatief directeur van het ontwerpbureau Hélder Pombinho. "Wanneer deze beker wordt gehezen door de competitiewinnaar, lijkt het alsof de vlaggen van alle landen wordt gehezen."

* De beker van de Nations League weegt 7,5kg en is 71cm groot. De trofee zal voor het eerst omhoog gehouden worden door de eerste winnaars in juni 2019.
 
NATIONS LEAGUE BEKER



Nations League geschiedenis
De UEFA is een voetbalbond van veel verschillende Europese voetbalbonden en is continue in gesprek met landen en teams over de voetbalcompetities.
Het idee van de Nations League komt oorspronkelijk van de UEFA en met name de voorzitter. De kwaliteit en het niveau van het nationale voetbal moet hierdoor op een hoger niveau komen.
De discussie over een competitie voor nationale teams is in 2011 ontstaan tijdens de UEFA Strategy Meeting in Cyprus. In oktober 2013 gaf de voorzitter van de Noorse voetbalbond, Yngve Hallén, tijdens de UEFA bijeenkomst in Stockholm aan dat er gesprekken gaande zijn over een derde internationale voetbaltoernooi voor landen. Daarbij gaf hij wel aan dat de opzet nog ontworpen moest worden. De bedoeling was om de vriendschappelijke wedstrijden te vervangen door wedstrijden in poules. Hierdoor kunnen de Nations League-wedstrijden naast de (kwalificatie)wedstrijden voor het Europees- en Wereldkampioenschap voetbal gespeeld worden.
Op 27 maart 2014 heeft de UEFA bekend gemaakt dat de Nations League definitief doorgang zal vinden. Het besluit werd unaniem genomen door de 54 lidstaten van de UEFA tijdens het 38e congres in Astana. Op dat moment was Kosovo nog geen lid van de UEFA.
Op 4 december 2014 heeft het Uitvoerend Committee de opzet en het schema formeel goedgekeurd.


Bij loting voor de poules van de Nations League worden de 55 landen van voetbalbond UEFA verdeeld op basis van hun positie op de National Team Coëfficient Rankings.
League A bevat de beste 12 landen, de volgende 12 landen zijn ingedeeld in League B, de volgende 15 in League C en de laatste 16 in League D.
De potindeling van de Nations League is vervolgens wederom bepaald aan de hand van de UEFA ranglijst.


Hoe werkt het systeem bij de  UEFA NATIONS LEAGUE?
FASE 1 - Groepswedstrijden


De UEFA verdeelde 55 deelnemers in vier divisies. In divisie A zitten de 12 beste landen, met België en Nederland. Divisie B telt eveneens 12 landen en divisie C 15 teams, met Hongarije. In divisie D zitten de zwakste 16 teams. Elke divisie bestaat uit vier groepen van drie of vier ploegen, die onderling twee keer tegen elkaar spelen. De vier groepswinnaars van divisie B, C en D promoveren, de vier laatst geplaatste teams van divisies A, B en C degraderen.

FASE 2 - Final Four

Aan deze fase nemen de vier groepswinnaars van divisie A deel - met dus ook België en Nederland als kanshebbers. Via halve finales (heen en terug) en een finale op neutraal terrein is de inzet de eindwinst. In deze Final Four vallen geen EK-tickets te bemachtigen. De UEFA beloont de winnaar wel met 7,5 miljoen euro. België en Nederland zijn sowieso zeker van 1,5 miljoen euro startgeld, terwijl groepswinst nog eens 1,5 miljoen euro oplevert. In de Final Four kan daar dus maximaal nog eens 4,5 miljoen euro bijkomen.

FASE 3 - Play-offs voor 4 EK-tickets

De groepswinnaars of beste landen die zich niet via de normale kwalificatievoorronde voor het EK hebben geplaatst, spelen per divisie play-offs met als inzet een EK-ticket. Hebben bijvoorbeels al 10 (van de 12) divisie A-landen zich via de klassieke weg geplaatst voor het EK, dan krijgt divisie B twee extra plekken voor de play-offs (want divisie A heeft dan maar twee deelnemers meer die nog op een EK-ticket azen - en er zijn 4 plaatsen in hun play-off). Op deze manier kunnen kleinere ploegen genre Georgië, Kosovo en Gibraltar zich plaatsen voor het EK. Het nadeel: landen kunnen zich met opzet laten zakken, om zo in een 'gemakkelijkere' divisie terecht te komen voor de volgende Nations League (en dus volgende kans op een EK-ticket).

FASE 4 - Het EK zelf

Het EK wordt gespeeld door 20 landen die zich via de normale weg hebben gekwalificeerd en de vier winnaars van de play-offs van de Nations League.

   
Wedstrijdreglement

https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Regulations/uefaorg/Regulations/02/50/54/37/2505437_DOWNLOAD.pdf?iv=true

Beslissingscriteria



























Als twee of meer landen in de groep gelijk eindigen, met evenveel punten, dan gelden de volgende criteria om te bepalen welk landen boven de ander eindigt:

  1. Hoogste aantal punten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams;
  2. Doelsaldo verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de gelijk eindigende teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
  3. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
  4. Hoogste aantal gescoorde uitdoelpunten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams
  5. Als er na criteria 1 tot en met 4 nog steeds landen gelijk staan dan gelden de volgende criteria:
  6. Doelsaldo in alle groepswedstrijden;
  7. Aantal doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden;
  8. Aantal uitdoelpunten gescoord in alle groepswedstrijden;
  9. Aantal overwinningen in alle groepswedstrijden;
  10. Aantal uitoverwinningen in alle groepswedstrijden;
  11. Fair-Playklassement van het toernooi (1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart, 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart);
  12. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst;

Om te bepalen wat het slechtste derde geplaatste land is in divisie C, worden de resultaten tegen de vierde plaats niet meegerekend. In divisie C is er namelijk 1 poule met een land minder dan de andere. Hiervoor gelden de volgende criteria:

  1. Hoger aantal punten;
  2. Doelsaldo
  3. Aantal doelpunten gescoord
  4. Aantal uitdoelpunten gescoord
  5. Aantal overwinningen
  6. Aantal uitoverwinningen
  7. Fair-Playklassement van het toernooi (1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart, 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart);
  8. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst;



De 55 landen van de UEFA ingedeeld voor de Nations League 2018-2020.
De 55 landen van de UEFA ingedeeld voor de Nations League 2018-2020.



 
Jaar
Resultaat Hongarije Organisator Finale
Winnaar
Kwalificatie gemist, promotie naar Divisie B
na wijzigingen door de UEFA.
2018-2020
2de in groep C2
Portugal
Portugal
Groepswinnaar en promotie naar Divisie A. 2020-2021 groepswinnaar B3
Italië
Frankrijk
Divisie A 2022-2023 2de in groep A3 Nederland Spanje
Divisie A 2024-2025 groep A3    





origine.htm
Terug naar Openingspagina