Henri Delaunay TrofeeHenri Delaunay TrofeeRESULTATEN bij de EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN
Logo UEFA



Henri Delaunay
HENRI DELAUNAY TROFEE

* Genoemd naar Henri Delaunay
* Gecreëerd door Arthur Bertrand (Frankrijk) in 1960
* Gemaakt in zilver
* Weegt 8 kg
* 50 cm hoog, voetstuk inbegrepen
* Originele kostprijs 20.251 Franse franken
* Geschatte huidige waarde 22.000 EURO
* Gebruikt van 1960 tot en met 2004.
HENRI DELAUNAY TROFEE

De winnaar van de trofee mocht daarvan een kopie laten maken, mits bepaalde voorwaarden: op de kopie moest duidelijk vermeld staan 'Replica'en mag niet groter zijn dan vier vijfden van de maten van het origineel.


Vanaf 2008 staat er de winnaar van het Europees Kampioenschap een gloednieuwe trofee te wachten.
De UEFA heeft immers, met behoud van zijn klassieke stijl, een nieuwe beker laten ontwerpen.
Hij werd op donderdag 26 januari 2006, op de vooravond van de loting voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2008, onthuld door toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson en de voorzitters van de voetbalbonden van Oostenrijk en Zwitserland, organisatoren van het EK 2008.
De nieuwe trofee voor het Europees Kampioenschap.
De nieuwe trofee is 60 cm groot, weegt 8 kg en is vervaardigd uit fijn zilver.
Het marmeren voetstuk werd weggelaten en de Beker zelf is zo achttien centimeter groter en twee kilo zwaarder dan de originele.
De nieuwe beker, die dezelfde naam zal behouden, is een ontwerp van Asprey London, een erkend Brits goud- en zilversmid en juwelier.
De namen van de winnaars zullen op de keerzijde van de Beker worden gegraveerd.

De oude Coupe Henri Delaunay werd in het museum bijgezet.

Het Europees kampioenschap voetbal is het vierjaarlijkse Europees kampioenschap voor de sport voetbal. Het is net als de EK's voor andere sporten een toernooi tussen Europese landenteams. Door middel van voorrondes plaatsen landen zich, waarna in een maand tijd bepaald wordt welk landenteam het beste van Europa is.
Al in 1927 bedacht de Franse secretaris-generaal van de FIFA, Henri Delaunay, een Europees kampioenschap voor landenteams. Toch duurde het, mede vanwege de Tweede Wereldoorlog, nog tot 1960 voordat de eerste EK-eindronde plaatsvond. Delaunay, naar wie de beker werd genoemd, maakte het niet meer mee: hij stierf in 1955. Onder auspiciën van de UEFA, de Europese voetbalbond, wordt dit toernooi sinds 1960 elke vier jaar georganiseerd. De eerste twee edities werden gespeeld onder de naam Europacup voor landen. Van 1960 tot en met 1976 kwalificeerden vier landen zich voor het eindtoernooi. Uit deze landen werd dan de organisator van de eindronde gekozen. Vanaf 1980 wordt van tevoren bepaald in welk land de eindronde zal plaatsvinden. Sinds 2000 is het ook mogelijk dat twee landen het eindtoernooi gezamenlijk organiseren. Tot en met 1992 namen acht landen deel aan de eindronde. Vanaf 1996 doen zestien landen mee en vanaf 2016 24 landen.
Format: De 24 teams worden dan ondergebracht in zes groepen van vier. De top twee van elke groep en de beste vier als derde-geplaatste teams gaan door naar de knockout fase.
In 1996 werd op het EK in Engeland de golden goal ook wel ‘sudden death’ ingevoerd, die echter in 2002 opnieuw afgeschaft werd.Voor het EK van 2004 werd de silver goal geïntroduceerd. Tijdens dit EK is de silver goal alleen van toepassing geweest tijdens de halve finale tussen Griekenland en Tsjechië, hier won Griekenland de wedstrijd door in de laatste minuut van de eerste verlenging te scoren. In 2006 is de UEFA weer terug gegaan naar het 'oude' verlengingssysteem; twee keer een kwartier verlenging, wanneer de wedstrijd dan nog onbeslist is beslissen strafschoppen over winst en verlies.

De opzet van de kwalificatiereeks voor de Europese Kampioenschappen zal vanaf 2022 iets anders zijn dan de voorgaande edities.
Naast de landen die via de kwalificatiewedstrijden voor het EK zullen aangeduid worden, is er het idee van de UEFA Nations League dat oorspronkelijk van de UEFA komt en met name de voorzitter. De kwaliteit en het niveau van het nationale voetbal moet hierdoor op een hoger niveau komen. De discussie over een competitie voor nationale teams is in 2011 ontstaan tijdens de UEFA Strategy Meeting in Cyprus. In oktober 2013 gaf de voorzitter van de Noorse voetbalbond, Yngve Hallén, tijdens de UEFA bijeenkomst in Stockholm aan dat er gesprekken gaande zijn over een derde internationale voetbaltoernooi voor landen. Daarbij gaf hij wel aan dat de opzet nog ontworpen moest worden. De bedoeling was om de vriendschappelijke wedstrijden te vervangen door wedstrijden in poules. Hierdoor kunnen de Nations League-wedstrijden naast de (kwalificatie)wedstrijden voor het Europees- en Wereldkampioenschap voetbal gespeeld worden. Op 27 maart 2014 heeft de UEFA bekend gemaakt dat de Nations League definitief doorgang zal vinden. Het besluit werd unaniem genomen door de 54 lidstaten van de UEFA tijdens het 38ste congres in Astana. Op dat moment was Kosovo nog geen lid van de UEFA. Op 4 december 2014 heeft het Uitvoerend Committee de opzet en het schema formeel goedgekeurd.
Vanaf 2022 zullen zich ook een aantal landen plaatsen voor het EK, na een aparte competitie, de UEFA Nations League dus.


Voor de Europese Kampioenschappen kon Hongarije zich slechts viermaal kwalificeren (1964, 1968, 1972 en 2016). Alle overige kampioenschappen van 1960 tot en met 2012 kwam het Hongaarse elftal niet door de voorrondes. Tot de Magyaren zich op 15 november 2015 toch wisten te kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. En dat eindelijk na 43 jaar wachten...
Wat hun grote broers niet lukte: Europees Kampioen worden, lukte de Hongaarse juniors tweemaal: 1953 Brussel 2-0 winst tegen Joegoslavië en 1960 Wenen 2-1 winst tegen Roemenië.


LEGENDE
Hongarije niet gekwalificeerd  
Wel verder deelgenomen na kwalificatie  

Oorzaak afwezigheid
Jaar
Resultaat Hongarije Organisator Winnaar
kwalificatie gemist
1960
  Frankrijk Sovjet-Unie
 
1964
Bronzen medaille Spanje Spanje
 
1968
Kwartfinale Italië Italië
 
1972
Vierde plaats België West-Duitsland
kwalificatie gemist
1976
  Joegoslavië Tsjecho-Slowakije
kwalificatie gemist
1980
  Italië West-Duitsland
kwalificatie gemist
1984
  Frankrijk Frankrijk
kwalificatie gemist
1988
  West-Duitsland Nederland
kwalificatie gemist 1992   Zweden Denemarken
kwalificatie gemist 1996   Engeland Duitsland
kwalificatie gemist
2000
  België/Nederland Frankrijk
kwalificatie gemist 2004   Portugal Griekenland
kwalificatie gemist 2008   Oostenrijk/Zwitserland Spanje
kwalificatie gemist 2012   Oekraïne/Polen Spanje
 
2016
Achtste finale Frankrijk Portugal
 
2020
Poulewedstrijden Europa (in 12 landen) Italië
 
2024
Groepsfase Duitsland Spanje

Kaart van de winnaars t/m 2012.
Kaart van de winnaars t/m 2012. Duitsland: tweemaal als West Duitsland en eenmaal als Duitsland, Rusland als de Sovjet Unie en Tsjechië als Tsjecho-Slowakije.




origine.htm
Terug naar Openingspagina